Applovi četrtletni rezultati slikajo negotovo prihodnost

Dare Hriberšek

30. jan 2019 ob 22:36:40

Zadnje četrtletje poslovnega leta 2018 se za Apple ni izteklo prav bleščeče, zlasti ne za družbo, ki je bila pred slabega pol leta razglašena za prvo bilijon dolarjev vredno zasebno podjetje. Da bodo rezultati slabši, se je sicer vedelo že kmalu po novem letu, ko je bilo vodstvo prvič v zadnjih šestnajstih letih primorano popraviti kvartalne napovedi, za kar so okrivili ohlajanje kitajskega trga in slabšo prodajo iPhonov.

Skupni prihodki četrtletja so tako znašali dobrih 84 milijard, kar je 5 % manj kot v enakem lanskem obdobju, dobiček pa se je ustavil tik pod 20 milijardami, kar je pol odstotka manj kot lani. Če pogledamo malo podrobneje, so iPhoni v prihodke prispevali 52 milijard, kar pomeni 15 % padec glede na lani, so pa to delno nadoknadili z drugimi, uspešnejšimi segmenti, denimo wearables, kamor sodijo pametna ura Apple Watch in slušalke AirPods, ki jim je prodaja poskočila za tretjino in skupaj dosegla 7,3 milijarde. Če zanemarimo telefone, so drugi izdelki in storitve globalno dosegli 19 % rast.

Posebej je problematična azijska regija, kamor sodi Kitajska, saj se je skupna prodaja izdelkov in storitev tam znižala za četrtino, na dobrih 13 milijard USD. Po mnenju analitikov gre za posledico ameriško-kitajskega trgovinskega spora, zaradi katerega so Kitajci iz nacionalnega ponosa raje posegli po domačih izdelkih, priljubljen je zlasti Huawei, ki se je prav tako znašel v središču spora. Težave pa se tu utegnejo še kopičiti, saj ameriški predsednik že nekaj časa rožlja z uvedbo carin na izdelke narejene na Kitajskem. Kamor seveda sodi večina Applove strojne opreme.

Ko govorimo o pametnih telefonih, situacija ni ravno rožnata tudi drugod po svetu, saj so uporabniki v zadnjem času močno podaljšali razdobje, v katerem si omislijo novo napravo. Deloma zaradi manjših popustov ponudnikov mobilne telefonije, nekaj pa tudi zaradi močnejšega dolarja in poceni možnosti za zamenjavo baterije, zlasti slednjo pot je konec lanskega leta po besedah predstavnikov podjetja ubralo veliko število uporabnikov.

Applova delnica je tako od vrhunca lanskega poletja zdrsnila že za približno tretjino svoje vrednosti. Po današnji objavi rezultatov pa je na vrednosti presenetljivo pridobila 5 %.