Apple pripravlja vlagatelje na nižjo prodajo

Dare Hriberšek

3. jan 2019 ob 20:10:45

Izvršni direktor Appla Tim Cook je v posebnem pismu vlagateljem opozoril na tveganje za nižjo prodajo od načrtovane v prvem četrtletju fiskalnega leta 2019. Kot razloge navaja precej nižjo prodajo na območju širše Kitajske - kamor poleg celinske matice sodijo še Macao, Hongkong, Tajvan in včasih še Singapur, - pa trdnost dolarja nasproti tujim valutam, počasne dobave zaradi velikega števila jeseni predstavljenih izdelkov, preslabo zasnovane nadgradnje iPhonov in tudi odločitev velikega števila uporabnikov, da namesto nakupa novega telefona raje zamenjajo baterijo na starem.

Skratka, kot je razbrati iz pisma, težave povzroča družina iPhone, druge dejavnosti podjetja (storitve, Mac, iPad, wearables in prodaja dodatkov) bodo namreč glede na lansko leto zrasle za 19 odstotkov.

Toda iPhone je v resnici že dolgo časa ključni del prodaje podjetja in padec prodaje tega segmenta se močno odrazi v poslovanju celotne družbe. Torej, napovedani prihodki za prvo četrtletje letošnjega leta so bili pred dvema mesecema ocenjeni na 89 do 93 milijard ameriških dolarjev, s tokratnim popravkom pa so znižani na 84 milijard USD. Applova delnica je nato v nadaljevanju trgovanja po objavi pisma zdrsnila za skoraj desetino svoje vrednosti.