Kitajska očitno blokirala tudi Bing

Matej Huš

25. jan 2019 ob 12:35:21

Medtem ko je Googlov iskalnik že dlje časa blokiran na Kitajskem, je Microsoftov Bing doslej deloval. To se je spremenilo včeraj, ko je zaradi za zdaj še nepojasnjenih razlogov Bing postal nedostopen za kitajskim velikim požarnim zidom. Čeprav je Bing doslej vestno cenzuriral, kar je Kitajska od njega zahtevala, mu to očitno ni pomagalo.

Microsoft je uradno potrdil, da so seznanjeni z nedosegljivostjo Binga na Kitajskem in da preučujejo situacijo. Nimajo še uradnih informacij, kaj je botrovalo blokadi. The Financial Times povzema dva neuradna vira, ki trdita, da je Bing blokiran po odredbi kitajske vlade. Razlog naj bi bilo cenzuriranje iskalnih zadetkov.

Na Kitajskem so blokirane že številne zahodne strani, denimo Google, Facebook in Twitter. Google se je iz Kitajske umaknil že leta 2010 in kljub nekaterim idejam o uklonitvi cenzuri ostaja nedostopen. Microsoft je bila ena zadnjih večjih zahodnih tehnoloških multinacionalk, ki je še imela dostopne storitve na Kitajskem. S tem se pod vprašaj postavlja tudi Googlov posebni iskalnik za Kitajsko, saj očitno na Kitajskem blokirajo tudi strani, ki igrajo po cenzorskih pravilih.

V vsakem primeru bo treba počakati na uradno razlago. Informacije so namreč različne, saj naj bi bil Bing v nekaterih delih države še dostopen, če vpišemo direktno njegov naslov IP.