Airbnb odhaja iz Kitajske

Matej Huš

24. maj 2022 ob 23:21:36

Velikan ekonomije na poziv Airbnb je sporočil, da zaradi negotovih in nepredvidljivih razmer do nadaljnjega zapušča Kitajsko. Do poletja bodo odstranili vse oglase za nastanitve na Kitajskem. Podjetje, ki je na Kitajskem nudilo svoje storitve od leta 2016 in ima kar precej konkurence domačih ponudnikov, bo sicer ohranilo pisarne v tej državi, saj bo še vedno nudilo storitve rezervacije prenočevanja v tujini za prebivalce Kitajske.

Za Airbnb sicer Kitajska predstavlja približno en odstotek prihodkov, zato odhodi iz države ne bo povzročil večjih pretresov. Na Kitajskem se je namreč Airbnb že sedaj spoprijemal z močno konkurenco, zato ni ustvarjal veliko dobička. Glavnino prihodkov so prinašale rezervacije Kitajcev v tujini in ne v lastni državi. A glavni razlog za odhod iz Kitajske so ukrepi proti covidu, ki jih strogo in iznenada uvaja Kitajska v zasledovanje politike nič covida. Ker ni možno dolgoročno napovedati, kakšni bodo ukrepi in kaj bo dovoljeno, po 30. juliju rezervacije prenočišč na Kitajskem niso več možne. Na Kitajskem so zelo pogosta zapiranja posameznih predelov države, od prepovedi zapuščanja stanovanja do prepovedi potovanj.

V letih 2010-2019 je v tujino potovalo 155 milijonov Kitajcev. Približno 25 milijonov jih je po letu 2016 prenočišča rezerviralo prek Airbnb, kar je prineslo odstotek prometa podjetju. A trenutno so na Kitajskem omejitve potovanja po državi in v tujino, zato kljub naraščanju povpraševanja v drugih delih sveta Airbnb na Kitajskem krvavi. Ker pa se bodo trendi morda obrnili, bo na Kitajskem ostala pisarna z več kot sto zaposlenimi.