Googlov kitajski iskalnik bo spletne poizvedbe povezal s telefonskimi številkami

Dare Hriberšek

15. sep 2018 ob 19:52:25

Poldrugi mesec nazaj je globalno javnost precej razburila novica, da Google razvija iskalnik Dragonfly, posebej prirejen cenzorskim potrebam vlade v Pekingu. Podrobnosti o njem so od svojih virov v Mountain Viewu izvedeli pri dverih The Intercept. Iskalnik bo zasnovan za platformo Android in naj bi samodejno izpuščal nekatere iskane vsebine, ki niso po volji tamkajšnjemu režimu, denimo teme, kot so svoboda govora, človekove pravice, disident ipd. Interceptov vir celo trdi, da je Google že sam izdelal nekakšno črno listo tovrstnih pojmov.

Cenzura je eno, pomoč oblastem, da poiščejo državljane, ki so preveč radovedni glede svoboščin, pa za Google predstavlja cel nov korak v slab PR. Aplikacija naj bi namreč na telefonih delovala tako, da bo poizvedovanja na spletu povezala z uporabnikovo telefonsko številko, kar pomeni, da bi lahko vlada po želji natančno preverjala, kaj na spletu zanima kakega državljana. Zlasti, ker bodo vsi ti podatki shranjeni na ozemlju Kitajske, kar pomeni, da jih lahko oblasti zasežejo praktično kadarkoli. Projekt naj bi nastajal v skupnem podjemu (joint venture) z neimenovanim kitajskim podjetjem, katerega zaposleni naj bi imeli tudi pristojnost dodajanja novih pojmov na črnih listah. Prav tako naj bi bila aplikacija zasnovana tako, da bi podatke o vremenu in onesnaženosti zraka prejemala samo iz uradnega kitajskega vira, kar zbuja strahove, da želi vlada po potrebi prikrivati resnična dejstva o stanju okolja.

Google po šestih tednih od razkritja še vedno ne želi odgovarjati na novinarska vprašanja, niti se ne želi soočiti s predstavniki nevladnih organizacij. Se je pa vodstvo odzvalo na proteste zaposlenih in s sicer skopimi pojasnili za nekaj časa obrzdalo tihi upor v družbi. S čimer je obenem tudi posredno potrdilo, da medijske govorice niso iz trte zvite.

A kot kaže ne bo šlo tako gladko; minuli četrtek je šestnajsterica kongresnikov napisala pismo izvršnemu direktorju Sundarju Pichaiu, v katerem so izrazili resno zaskrbljenost nad Dragonflyem in zahtevali podrobnejše informacije o načrtih, ki jih ima Google na kitajskem trgu.