Največji zaslužkarji so .... brezplačne igre!

Dare Hriberšek

21. jan 2019 ob 00:13:58

Po poročilu družbe SuperData je lani trg digitalnih iger ustvaril za 109,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, kar je 11 % več kot leto prej. In če se zdi, da so največji zaslužkarji t. i. premijski naslovi velikih založb, za katere odštejemo tudi po 50 € in severno, je vtis napačen. 88 milijard oz. 80 % teh prihodkov so ustvarile brezplačne igre, torej F2P naslovi, ki denar zaračunavajo na stotine drugih, bolj posrednih načinov. Levji delež prihodkov takih iger je ustvarjen v Azijskih državah, na zahodu pa so še vedno precej bolj popularni premium naslovi, ki tam pomenijo 80 % prodaje. Že kakih pet let star GTA V. je lani denimo še vedno ustvaril 628 milijonov.

Od brezplačnih iger je seveda nesporni zmagovalec Fortnite, ki je zaznamoval lansko leto, Epic Games pa prinesel 2,4 milijarde prihodkov. S slabo milijardo manj mu na drugem mestu sledi Dungeon Fighter Online, zanimivo, na osmem mestu pa z 1,1 milijarde najdemo Candy Crush Saga.

Med plačljivimi oz. premium igrami je na prvem mestu PUBG z dobro milijardo dolarjev prihodkov, na drugem s 790 milijoni FIFA 18, na tretjem pa že omenjeni GTA V.