Microsoft sklenil rekordno prvo četrtletje

Matej Huš

25. okt 2018 ob 20:20:34

V Microsoftovem poslovnem letu se je pravkar zaključilo prvo četrtletje in redmondski velikan je v njem zabeležil rekordne rezultate. Prihodki so znašali 29,1 milijarde dolarjev, kar je 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ob tem so dobiček povečali za 34 odstotkov na 8,8 milijarde dolarjev, k čemur je levji delež prispeval oddelek za poslovno programsko opremo.

Microsoft rezultate zbira v treh kategorijah. Oddelek za storilnost in poslovne procese pokriva Office, Exchange, SharePoint, LinkedIn, Skype ipd. Ustvaril je 9,8 milijarde dolarjev prihodkov in 3,9 milijarde dolarjev dobička, kar predstavlja 19-odstotno rast. Prihodki od Officea so se povečali za 17 odstotkov, še posebej hitro raste priljubljenost naročniškega paketa Office 365, ki ima že več kot 155 milijonov uporabnikov. Skoraj tretjinska rast prihodkov od Offica 365 pa seveda pomeni, da se prihodki od stalnih licenc znižujejo in so bili za 12 odstotkov nižji.

Enota za storitve v oblaku (Azure, Windows Server, SQL, Visual Studio, Enterprise Services) je prihodke povišala kar za četrtino na 8,9 milijard dolarjev, dobiček pa za 37 odstotkov na 3,0 milijarde dolarjev. Prihodki od Azura so kar za 76 odstotkov višji kot lani. V diviziji za osebno računalništvo, kamor sodijo Windows, Xbox, strojna oprema in oglaševanje, je z 10,8 milijardami dolarjev prihodkov ustvarila 3,1 milijarde dolarjev dobička.

Splošni vtis je enak kot v preteklosti. Prihodki iz storitev v oblaku rastejo, poslovno povpraševanje poganja prodajo Windows, medtem ko interes domačih uporabnikov počasi pada. Microsoft je bil predstavil tudi Surface Go, ki se dobro prodaja in je s 14-odstotno rastjo ustvaril 1,2 milijarde dolarjev prihodkov. V Seattlu gre torej vse po načrtih.