Apple vs. Qualcomm in zakaj so v novih iPhonih Intelovi modemi

Dare Hriberšek

16. jan 2019 ob 07:57:26

Na zaslišanju pred ameriško Zvezno komisijo za trgovino (US Federal Trade Commission oz. FTC) je Applov COO Jeff Williams med drugim razkril, da so v podjetju v modele XS, XS Max in XR želeli vgrajevati Qualcommove modeme, a jim jih slednji ni želel prodati, potem, ko sta se družbi pred leti zapletli v sodne spore povezane z licenčninami. Apple namreč Qualcomm obtožuje, da izkorišča svoj monopolni položaj in zaračunava nerealno visoka nadomestila za pravice industrijske lastnine, strankam pa naj bi ponujal popuste, če ekskluzivno vgrajujejo samo njihove čipe. FTC zato tudi sam vodi postopek zoper Qualcomm.

Kot je povedal Williams, je Apple sprva želel naročilo razdeliti med Intel in Qualcomm, a je bil nato po zavrnitvi s strani Qualcomma prisiljen kupiti zgolj Intelove LTE modeme, ki pa so nekoliko počasnejši od Qualcommovih. V času, ko so vgrajevali oboje, so morali slednje namreč programsko upočasniti, da bi pri vseh uporabnikih dosegali enako prepustnost. Tekom zaslišanja je na plano prišla tudi cena, ki jo je Apple plačeval Qualcommu, in sicer ta skupaj z licenčnino znaša 7,5 ameriškega dolarja na posamičen modem. Pravična cena pa bi po mnenju predstavnikov Appla znašala 1,5 dolarja.

Spor se je razplamtel leta 2017, ko je Apple Qualcomm prvič tožil zaradi nepravičnih pogojev licenciranja, a je podjetje udarilo nazaj z nasprotno tožbo, v kateri je Apple obtožilo kršitev njihovih patentov in razkrivanja poslovnih skrivnosti Intelu. Spor se je nato razširil prek meja ZDA in Qualcommu je lani jeseni uspelo doseči prepoved prodaje nekaterih modelov iPhona v Nemčiji in na Kitajskem. Spor pa utegne odločilno vplivati tudi na izid Applovega prvega 5G telefona, saj so prvi tovrstni Intelovi modemi napovedani šele za leto 2010.