Apple od Intela prevzema razvoj 5G modemov?

Dare Hriberšek

23. jul 2019 ob 19:47:11

Saga o Applu, Intelu, Qualcommu in modemih za peto generacijo mobilnih omrežij se kot kaže počasi zaokrožuje. Kot poročajo ameriški mediji (vir je plačljiv, alternativa), naj bi Apple in Intel te dni zaključevala pogajanja, po katerih bi prvi za milijardo ameriških dolarjev prevzel proizvodnjo modemov za pametne telefone, skupaj z zaposlenimi in pripadajočo intelektualno lastnino.

Intel je sicer aprila napovedal, da omenjeni segment opušča, napoved je prišla v javnost na dan, ko sta medsebojno poravnavo sklenila Apple in Qualcomm ter napovedala vnovično sodelovanje. Kar pomeni, da bi Intel najverjetneje izgubil Apple kot stranko za svoje modeme, še zlasti potem, ko so predstavniki Appla podvomili, da so pri Intelu sposobni pravočasno zagotoviti 5G čipe.

Intel je segment modemov najprej poskušal prodati, a brez uspeha, Applovi inženirji pa so se medtem vrgli na delo in začeli, podobno kot pred časom čipsete za svoje mobilne naprave, sami razvijati svoje lastne modeme. Intelovo znanje jim bo pri tem prišlo še kako prav, in če držijo napovedi medijev, ga bodo kupili relativno poceni. Končno, zmaga Appla bo zares popolna, če jim bo pravočasno uspelo zagotoviti čipe iz lastne proizvodnje. Na ta način bi lahko odslovili Qualcomm, se rešili stroškov, ki mu jih plačujejo za licenčnine ter se še nekoliko maščevali za vse neprijetnosti zadnjih let.