Qualcomm dosegel prepoved prodaje iPhona 7 in 8 v Nemčiji

Matej Huš

5. jan 2019 ob 07:24:05

Qualcomm je po prepovedi prodaje vseh starejših modelov iPhona na Kitajskem dobil še eno veliko bitko. Iz podjetja so sporočili, da so v Nemčiji dosegli prepoved prodaje modelov iPhone 7 in 8. Gre za posledico razsodbe 20. decembra, v kateri je nemško sodišče ugotovilo, da Apple krši Qualcommove patente, ki se nanašajo na varčevanje z energijo. Qualcomm je moral položiti 1,34 milijarde evrov varščine, da je prepoved začela veljati, kar so sedaj storili.

To pomeni, da v Nemčiji omenjenih modelov ne sme prodajati niti Apple niti nihče drug. Pregled nemških spletnih prodajaln potrjuje navedbe, saj omenjenih modelov ni več mogoče dobiti. Seveda pa to ne preprečuje prodaje novejših modelov iPhone XR, XS in XS Max. Apple se bo na odredbo pritožil, a pritožba ne zadrži njene uveljavitve (tudi zaradi tega je moral Qualcomm položiti varščino).

V preteklosti je Apple uporabljal Qualcommove čipe v svojih telefonih, a so se odnosi med podjetjema od tedaj močno poslabšali. Apple toži Qualcomm tako v ZDA kakor na Kitajskem, kjer mu očita izsiljevanje in nepoštene poslovne prakse. Qualcomm ima dolgo zgodovino vsaj nesposdobnih, če ne nezakonitih praks. Apple sedaj uporablja Intelove čipe, Qualcomm pa toži Apple zaradi nespoštovanja patentov. V ZDA se je sicer ravno začelo 10-dnevno sojenje proti Qualcommu, saj Zvezna komisija za trgovino trdi, da Qualcomm zlorablja svoj prevladujoč položaj na trgu.