Nvidii grozi tožba, ker so delnice izgubile polovico vrednosti

Matej Huš

5. jan 2019 ob 22:14:20

Za Nvidio je letos težko leto. Po pričakovanjih je pok kriptobalona močno zarezal v povpraševanje po grafičnih karticah, zaradi česar bodo prihodki močno upadli, delnica pa je v zadnjem kvartalu izgubila več kot polovico vrednosti. Zaradi tega v Kaliforniji vlagatelji snujejo skupinsko tožbo, saj naj bi jih Nvidia z rožnatimi napovedmi zavajala.

Pred letom dni so imeli v Nvidii sladke skrbi. Povpraševanje po grafičnih karticah je letelo v stratosfero, zaradi česar so sicer negodovali igralci iger, a cene kartic in s tem dobički podjetja so strmo rasli. Nvidia je celo pozivala ljudi k odgovornemu nakupovanju grafičnih kartic, da bi jih bilo dovolj za vse.

V Kaliforniji se nabirajo investitorji, ki so z vložki v delnice Nvidie letos izgubili več kot 100.000 dolarjev. Očitajo ji zavajajoče izjave, da so sposobni nadzorovati trg kriptovalut in se hitro odzvati na spremembe. Trdili so, da obvladujejo svoje kanale in da morebiten padec povpraševanja rudarjev ne bo pomembneje vplival na rezultate, ker da je med igralci iger zadostno povpraševanje za njihove kapacitete. Zgodilo se je nasprotno.

Ko je Nvidia novembra lani objavila poslovne rezultate, se je delnica sesedla. Prihodki so znašali 3,2 milijarde dolarjev, a napovedi za naslednje četrtletje so bile slabe: namesto pričakovanih 3,4 milijarde dolarjev naj bi prihodki znašali 2,7 milijarde dolarjev. Pričakovana 17-odstotna rast bo postala 7-odstotni padec v primerjavi z letom poprej. Finančna direktorica Colette Kress je povedala, da je trg iger pod pričakovanji in da prodaja starih zalog kartic traja dlje, kot so pričakovali. Razlog so bile tudi cene, ki so predolgo vztrajale previsoko.

Priznati moramo, da imajo tožniki pred seboj težko nalogo, saj bodo morali dokazati, da je Nvidia namenoma lagala in zavajala, ne le preveč optimistično ocenjevala prihodnost. Edini, ki bodo gotovo zaslužili v tej zgodbi, so odvetniki. Četudi bi tožnikom uspelo iztožiti odškodnino, bo šla ta v škodo vse (ostalim) delničarjem. Mimogrede, Nvidia je v prvih devetih mesecih minulega leta odkupila za 855 milijonov dolarjev lastnih delnic in izplačala za 273 milijonov dolarjev dividend, torej so vlagateljem vrnili 1,1 milijarde dolarjev. Do konca leta 2022 nameravajo v ta namen odšteti (in vlagateljem vrniti) še osem milijard dolarjev, kakšne odškodnine pa bi ta znesek sklestile.