Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Matej Huš

18. avg 2018 ob 13:58:15

Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov dolarjev. V prihodnosti Nvidia pričakuje, da bodo prihodki iz kriptosveta zanemarljivi in na njih ne računa več, je dejala finančna direktorica Colette Kress. Izvršni direktor Jensen Huang dodaja, da v prihodnosti ne pričakujejo, da se bo rudarjenje sploh še izvajalo. Nvidia je v zadnjih treh mesecih ustvarila največ prihodkov iz prodaje grafičnih kartic (1,8 milijarde dolarjev), preostanek pa predstavljajo podatkovni centri (760 milijonov dolarjev), poslovna oprema (281 milijonov dolarjev), avtomobilska industrija (161 milijonov dolarjev) in intelektualna lastnina (116 milijonov dolarjev).

Podobno ugotavlja tudi AMD, ki je minuli teden objavil finančne rezultate in ugotovil, da je prodaja v segmentu grafičnih in procesorskih čipov upadla za tri odstotke, kar so pripisali "nižjim prihodkov iz naslova grafičnih čipov za veriženje blokov".

Cene grafičnih kartic padajo še naprej. GTX 1080, ki je lani stal celo 800 dolarjev, je pred mesecem dni stal 600 dolarjev, sedaj pa ga lahko dobimo že za 500 dolarjev. Razlog za manjše zanimanje za rudarjenje je preprost - kriptovalute so se pocenile. Bitcoina se zaradi nižje vrednosti praktično ne splača več rudariti z grafičnimi karticami, Ethereum pa počasi prehaja na Proof of Stake, za njegovo rudarjenje pa se je končno pojavil tudi namenski ASIC.