Nvidia poziva k odgovorni prodaji grafičnih kartic vsled kriptovalut

Matej Huš

22. jan 2018 ob 20:15:02

Po celem svetu se ubadajo s pomanjkanjem grafičnih kartic. Ne ker bi proizvodne obrate prizadela kakšna naravna katastrofa, temveč ker vse razpoložljive grafične kartice višjega razreda pokupijo rudarji, ki na njih neutrudno pridelujejo kriptovalute. Zaradi tega so se proizvajalci znašli pred problemom, na katerega je Nvidia izrecno opozorila. Pričelo je zmanjkovati kartic za igralce iger.

Cene grafičnih kartic so se zaradi tega povišale, kar je precej vznejevoljilo igralce iger. Sicer lahko svoj vložek nekoliko pokrijejo z rudarjenjem, ko ne igrajo iger, a to je bolj slaba tolažba, če kartic sploh ni. Proizvajalci grafičnih kartic v kratkem času proizvodnje ne morejo povečati, pa tudi sicer bi bilo to tvegano početje. Norija s kriptovalutami verjetno ne bo trajal večno, zato bi jim ostale neizkoriščene kapacitete. Po drugi strani pa se zavedajo, da bodo igralci iger vedno potrebovali grafične kartice, torej tudi v prihodnosti, razen če sedaj ne obupajo in prestopijo na primer na konzole.

Nvidia je zato storila zanimivo potezo in javno dejala, da so v prvi vrsti naklonjeni igralcem iger. Prodajalcem so zato predlagali - in poudarjajo, da je to samo ideja - da bi naročila grafičnih kartic omejili na dve na osebo. To seveda ni kakšna huda omejitev, a niso redki primeri, ko posamezniki naročijo 16 in več grafičnih kartic. Takšna omejitev bi od njih zahtevala vsaj malo iznajdljivosti, zanimivo pa je, da smo sploh prišli tako daleč, da se omenjajo omejitve pri prodaji grafičnih kartic.

V prihodnosti je seveda pričakovati, da se bodo cene umirile in začele vračati na predkriptovalutne ravni. Če pa bo rudarjenje vztrajalo in se izkazalo kot stanovitna dejavnost, se morda v prihodnosti, kdo ve, obeta kakšna trošarina nanje.