Druščini plovil za prevoz tovora na ISS se pridružuje še eno

Jurij Kristan

3. jan 2019 ob 20:39:32

Iz družbe Sierra Nevada Corporation so sporočili, da so od Nase dobili zeleno luč za proizvodnjo plovila Dream Chaser, ki naj bi s tovorom za Mednarodno vesoljsko postajo prvič poletelo v letu 2020.

Če je ponudba pri dostavi posadk na ISS zaenkrat še vedno omejena na ruske Sojuze, pa je pri neživem tovoru drugače. Tudi po upokojitvi evropskega plovila Automated Transfer Vehicle še vedno uporabljajo štiri različne kapsule: rusko Progress, ameriški Cygnus in Dragon ter japonsko HTV. Čez dve leti se jim bo predvidoma pridružil še mini vesoljski čolnič Dream Chaser.

Pri ameriški firmi Sierra Nevada Corporation so ga sprva zasnovali za potovanja s posadko, a so na Nasinem natečaju za prevoze do ISSa izgubili v tekmi s SpaceXom in Boeingom. Zato so koncept priredili za prevoze tovora. Dream Chaser je nekakšen mini čolnič, ki ga bodo v orbito pošiljali na različnih nosilnih raketah, kot sta Atlas V in Falcon Heavy. Nosilnost navzgor je pet in pol tone, medtem ko bo nazaj prenesel do 1850 kilogramov materiala, s katerim bo pristal na letališki stezi. Prva misija je predvidena pozno v letu 2020 na raketi Atlas V.