Elon Musk bo Evropo v letu dni pokril s Superchargerji

Dare Hriberšek

27. dec 2018 ob 20:33:53

Lastnik in donedavni šef Tesle je spet udaril na Twitterju. Tokrat, vsaj za nas Evropejce, v pozitivnem smislu. Napovedal je namreč da bo staro celino v naslednjem letu stoodstotno pokril z omrežjem hitrih električnih polnilnic, znanih pod imenom Supercharger. Gre za način polnjena, s katerim je Tesla želela lastnike svojih vozil pripraviti do daljših potovanj, s Superchargerjem namreč v tridesetih minutah polnjenja mogoče pridobiti 270 kilometrov dodatnega dosega.

Trenutno je s takimi polnilnimi mesti dodobra pokrit razviti, torej zahodni del Evrope, so pa države, denimo Albanija, Estonija, Litva, Latvija in še nekatere druge, v katerih ni niti enega samega. Še več, potem ko so ga sledilci opozorili na problem lastnikov električnih vozil, ki so obenem najemniki v večstanovanjskih hišah, kjer so parkirni prostori fizično oddaljeni od samega bivališča, je Musk napovedal, da se bo lotil tudi tega vprašanja in začel navezovati stike z lastniki takih nepremičnin. Obljubam potem kar ni bilo konca, Musk je za leto 2020 obljubil Superchargerje na afriškem kontinentu, kjer denimo trenutno ni še nobenega.

Resnici na ljubo, je Elon Musk spomladi 2017 obljubil, da bo do konca leta podvojil število Supercharger polnilnic, torej s 5400 na več kot 10.000. Kar se ni zgodilo. Enako je v začetku letošnjega leta obljubil, da bo do izteka leta na svetu skupaj na voljo 18.000 Superchargerjev. Novo leto je pred durmi, skupno število takih polnilnih mest pa trenutno znaša 11.583.