Elon Musk blokiral profil, ki je objavljal lokacijo njegovega letala

Matej Huš

15. dec 2022 ob 20:59:27

Elon Musk se vse od prevzema Twittera razglaša za absolutista svobode govora, kar v njegovem besednjaku pomeni, da bo dovoljeno vse, kar ni zakonsko prepovedano. A precej manj navdušen nad neomejenim izražanjem postane, ko to zadeva njega. Odločil se je, da blokira račun, ki je objavljal javno dostopne podatke o potovanju Muskovega zasebnega letala. Prav tako je blokiral osebni račun upravljavca kanala Jacka Sweeneyja.

Hkrati je spremenil tudi pravila na Twitterju, ki zdaj nenadoma prepovedujejo deljenje lokacije v živo v skoraj vseh primerih. Musk je ob tem dejal, da bo proti Sweeneyju sprožil pravne postopke. Sodu je izbil dno incident, ko naj bi neznanec zasledoval Muskov avto, v katerem je bil Muskov sin. Zato se je odločil, da bo prepovedal deljenje lokacije kogarkoli v realnem času, ker da to predstavlja varnostno tveganje.

Sweeney je na Twitterju upravljal več deset računov, ki so bili vsi po vrsti blokirani. Z njimi je objavljal informacije o gibanju drugih letal, denimo Billa Gatesa, Marka Zuckerberga ali preprosto ameriškega predsednika. Vse to so javno dostopne informacije. A vendarle ElonJet ostaja dostopen povsod drugod.