Amazonova Alexa pokleknila pod božičnim pritiskom

Dare Hriberšek

27. dec 2018 ob 00:37:28

Potem, ko so bili pametni zvočniki eden popularnejših nakupov skozi vse leto - pri čemer črnega petka, spletnega ponedeljka in pravkar potekajoče obdarovalne mrzlice raje sploh ne omenjamo, - je veliko število svežih registracij in priključenih naprav spravilo Amazonove strežnike na kolena prav na božični dan. Alexa namreč deluje prek namenskih Echo zvočnikov, ki glasovne ukaze uporabnikov pošiljajo na Amazonov strežnik, kjer umetna inteligenca poskuša ustreči z želenim odzivom. Denimo prižigom pametne žarnice ali predvajanjem želene glasbe.

Težave so imeli predvsem uporabniki v Evropi, zlasti v Nemčiji in Veliki Britaniji, ti so namreč kaki dve uri dopoldneva od svoje digitalne služabnice dobivali odgovor, da jih trenutno ne razume. Predstavniki Amazona so se na napako odzvali prek Twitterja in jo tudi precej hitro odpravili. Mimogrede, do podobnega mrka je prišlo že septembra letos.

Alexa in pametni zvočniki sicer že ves čas porajajo vprašanja zasebnosti, tako je virtualna pomočnica spomladi naokoli razpošiljala zasebne pogovore nekega para, lani je nekomu svetovala naj pokonča svoja krušna starša, pred dnevi pa smo poročali o zasebnostnem incidentu, v ozadju katerega pa se je, kot se je izkazalo, vendarle skrivala človeška površnost.