Amazon nekemu Nemcu poslal posnetke Echa drugega človeka

Jurij Kristan

23. dec 2018 ob 11:11:23

Ko je nek nemški uporabnik Amazonovih storitev podjetje zaprosil za podatke, ki jih o njem hranijo, so mu poslali 1700 zvočnih posnetkov nekoga povsem drugega.

Pametne zvočnike uporablja že okrog četrtina ameriških gospodinjstev in strašljivih zgodbic o nevarnostih govorečih asistentov za našo zasebnost smo se že kar navadili. Toda najnovejša ne prihaja iz Čezlužja, temveč iz Nemčije. Neimenovani Nemec je na osnovi pravic, ki jih ima(mo) po GDPRju, od Amazona zahteval osebne podatke, ki jih družba hrani o njem. Po dveh mesecih so mu poslali za sto megabajtov datotek, med katerimi je resda bila zgodovina njegovih poizvedb v spletni trgovini, a obenem tudi 1700 zvočnih posnetkov in zapisov pogovorov z Echa ... kar je bil problem, ker te naprave sploh ni imel.

Na njegova začudena vprašanja se pri Amazonu niso odzvali, zato je štorijo delil z nemško revijo C't. Njeni novinarji so pregledali datoteke, na njihovi osnovi s strašljivo natančnostjo rekonstruirali dnevno rutino neznanca - in slednjega nato tudi našli, da je vse potrdil. Amazon se je naposled uspel odzvati in pojasnil, da je pri vsem skupaj šlo za "enkratno napako njihovega zaposlenega". Kar je bržkone čisto res, a bi vseeno lahko bilo kaznivo dejanje in gotovo ne pomirja tistih, ki opozarjajo na tveganja rabe tovrstnih naprav.