Amazonova Alexa snemala pogovor in ga poslala naključnemu stiku

Matej Huš

25. maj 2018 ob 07:57:15

Po definiciji morajo Alexa (Amazon Echo), Google Home, mobilni telefoni in podobne naprave ves čas poslušati pogovore v okolici, če naj se odzovejo na ključne besede in postorijo želeno. To lahko predstavlja varnostno tveganje, če hekerji uspejo vdreti vanje, saj jih zlahka spremenijo v prisluškovalno napravo. Še bizarnejša zgodba pa se je zgodila paru iz Oregona, ki sta prejela telefonski klic od enega izmed moževih zaposlenih. Po telefonu je dejal, naj takoj izključita Alexo, ker da njune pogovore trosi naokoli. Amazon je bizaren incident potrdil.

O incidentu je sprva poročala lokalna televizija Kiro-TV, na katero se je obrnila uporabnica Danielle. Povedala je, da imata z možem doma Amazonovo Alexo. Pred nekaj tedni sta prejela klic moževega kolega, naj takoj izključita Alexo, češ da jima prisluškuje in posnetke njunih pogovorov pošilja naokoli. Temu sprva nista verjela, a jim je klicatelj natančno povedal, o čem sta se pogovarjala. Kasneje jima je poslal posnetek pogovora, ki je potrdil njegove besede. Obrnila sta se na Amazon, ki je incident preveril in potrdil, da je šlo za napako, ki so jo sedaj odpravili. Alexa je iz javnosti neznanega razloga poklicala enega izmed ljudi v seznamu stikov in mu poslala posnetek pogovorov. Najverjetneje se je sprožila funkcija Alexa Voice Messaging, ni pa jasno, zakaj Alexa ni vprašala za potrditev, kar bi morala. Možno je, da je bil iz nekega razloga poziv pretih, potem pa je Alexa pogovore v okolici razumela kot potrditev.

V izjavi za Kiro-TV je Amazon potrdil nevšečnost in dejal, da zasebnost podjetje jemlje zelo resno. Preiskali so incident in ugotovili, da je šlo za izjemno redek dogodek, zato bodo uvedli nekaj ukrepov, da preprečijo ponovitve.