2018: črno leto za novinarstvo

Dare Hriberšek

22. dec 2018 ob 22:31:07

Iztekajoče se leto je bilo za novinarje eno najbolj smrtonosnih doslej, ugotavlja poročilo mednarodne organizacije Novinarji brez meja oz. Reporters sans frontieres (RSF). Ta vsako leto spremlja število novinarjev, ki so bili bodisi ubiti ali pa izpostavljeni zlorabam oz. nasilju.

Skupaj je življenja izgubilo 80 novinarjev, v številko štejejo tudi amaterski novinarji in drugi medijski delavci. 61 % od teh je bilo ubitih namenoma, v povezavi z njihovim poročanjem, 39 % pa jih je umrlo prav neposredno med opravljanjem svojega poklica. 348 jih je bilo pridržanih in 60 jih je doživelo usodo talca. Skratka, kot ugotavlja generalni sekretar RSF, je situacija v letošnjem letu postala kritična, saj se je nasilje nad novinarji razplamtelo bolj kot kdajkoli doslej.

Največ pozornosti je seveda zbudil umor kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija, pa Slovaka Jana Kuciaka. Najbolj nevarna država za ta poklic je seveda Afganistan, kjer je letos umrlo 15 novinarjev, sledijo pa mu Sirija, Mehika in Jemen. Letos se je prvič primerilo, da so se na spisek držav, v katerih je delo novinarjev najbolj nevarno, uvrstile ZDA. Tam je letos umrlo šest novinarjev; štirje v streljanju na uredništvu Capital Gazette v Annapolisu junija, preostala dva pa mesec poprej med poročanjem iz Severne Karoline, ki jo je zajelo neurje.