Slovenija nekoliko napredovala na lestvici novinarske svobode

Matej Huš

28. jan 2012 ob 20:01:24

Novinarji brez meja so objavili sveže poročilo (PDF-dokument) o novinarski svobodi na svetu, v katerem so države razvrščene od najbolj do najmanj represivne države zoper novinarsko svobodo. Leto 2011 so zaznamovali arabski protesti, ki so strmoglavili nekaj avtoritarnih režimov, nadaljevanje sage Wikileaks, dogovarjanje o sporazumu ACTA, razkrivanje finančnih nepravilnosti in malverzacij v bankah, poizkusi nadzora interneta v vedno več državah, grožnje, obsodbe in usmrtitve novinarjev itd., zaradi česar je bilo delo novinarjev po svetu pod težkimi preizkušnjami in morda celo bolj pomembno kot kdajkoli prej. Lestvica držav po novinarski svobodi je zato precej premešana v primerjavi s preteklimi leti, še vedno pa ostaja neizpodbitno dejstvo, da novinarska svoboda ne more obstajati brez trdne demokracije, kakor tudi slednja ne more obstajati brez prve.

Na vrhu lestvice ni nič novega. Še vedno so najbolj svobodne države Finska, Norveška, Estonija in Nizozemska, ki so vse dobile oceno odlično. Tudi na začelju so stari znanci, in sicer Kitajska, Iran, Sirija, Turkmenistan, Severna Koreja in Eritreja. Bolj zanimiv je položaj v zgornji polovici lestvice, kjer najdemo demokratične države.

Slovenija je letos pridobila deset mest in napredovala s sramotnega 46. mesta na 36. mesto. Sliši se lepo, a to ni nikakršen dosežek, saj je bila Slovenija leta 2005 že visoka deseta. Od tedaj je vsako leto padala, razlogov pa je bilo več. Glavna sta predvsem incestuozna lastniška konsolidacija največjih časnikov, ki so se po neuspešnih menedžerskih prevzemih podjetij nezaželeni valjali po bilancah bank, in politični pritiski na novinarje ter vplivanje na poročanje. Od držav EU so slabše od Slovenije Francija, Španija, Madžarska, Romunija, Malta, Italija in Bolgarija (v tem zaporedju).

V Bolgariji so problem grožnje s smrtjo novinarjem, v Grčiji je vladalo obsedeno stanje po množičnih protestih proti varčevalnim ukrepom, na Madžarskem pa nova represivna zakonodaja o medijih povzroča sive lase celotni EU. Francija in Italija sta že tradicionalno nizko zaradi oteženega dela preiskovalnih novinarjev in težav z varovanjem virov, Velika Britanija (28.) pa je izgubila nekaj mest zaradi ohlapne zakonodaje, ki omogoča tožbe zoper medijske hiše (libel tourism). Tudi ZDA so šele na 47. mestu, saj so izgubile kar 27 mest, predvsem zaradi aretacij novinarjev in nasprotovanju okupacije borze (gibanje 99 odstotkov). Največji skok pa je letos uspel afriški državi Niger, ki je z zamenjavo oblasti pridobila 75 mest in končala kot 29 - tudi pred Slovenijo.