Ustanovitelj Wikipedije zoper lažne novice z Wikitribune

Matej Huš

25. apr 2017 ob 22:06:12

Lažne novice, ki jih na internetu kar mrgoli, pojav socialnih omrežij pa je bil zanje kakor izum letal za infekcijske bolezni, postaja velik problem. Raziskave so pokazale, da je bilo v dneh pred francoskimi predsedniškimi volitvami na Twitterju kar četrtina objavljenih novic lažnih. Google se je problema lotil z delavnicami za mlade, Wikipedijin ustanovitelj Jimmy Wales pa z Wikitribune.

Wales ugotavlja, da so za kakovostno in preverljivo poročanje o dejstvih v širšem kontekstu s ščepcem komentarja potrebni oboji - profesionalni novinarji in skupnost. Prve uporabljajo velike novinarske hiše, drugi pa so gonilo Wikipedije, sta dva očitna primera. Če bi ti dve skupini ljudi sodelovali, bi dobili - Wikitribune. Podobnih platform je že nekaj, Wikitribune pa naj bi se razlikovala po naslednjih značilnostih: vidnosti podatkov virov, brezplačnosti in odprtosti (brez plačljivih zidov), transparentnosti glede financiranja in sodelovanju vseh deležnikov (novinarjev, žvižgačev, iskalcev dejstev, kontrolorjev dejstev, lektorjev in podpornikov).

Kako bo Wikitribune zaživel v praksi, bomo še videli. Gre za hibridni model plačanih novinarjev in prostovoljcev, vse skupaj pa se bo financiralo prek crowdfundinga. Trenutno je k financiranju pristopilo okrog 1500 podpornikov, zaposlili so že enega novinarja, čez 28 dni pa naj bi izšla prva številka. Wikitribune bo podpiral tako splošne teme, kot je britanska ali ameriška politika, kot tudi specializirane teme, denimo znanost. Kaj točno se bo pokrivalo, bodo določali financerji.

To ni čisto prva tovrstna zamisel. Nizozemski De Correspondent je leta 2013 začel kampanjo za skupinsko financiranje in se letos marca razširil tudi v ZDA. Ne pozabimo niti na Wikinews, ki pa deluje drugače in nikoli ni zares zaživel.