Neodvisna preiskava Super Micra ni odkrila famoznih kitajskih prisluškovalnih čipov

Matej Huš

11. dec 2018 ob 19:20:05

Proizvajalec matičnih plošč in drugih računalniških komponent Super Micro, ki se je pred dvema mesecema znašel v središču afere s kitajskimi prisluškovalnimi čipi, je dobil rezultate zunanje preiskave. Iz podjetja so sporočili, da preiskava ni našla nobenih dokazov o obstoju prisluškovalnih čipov, kar so številni napovedovali že kmalu po izbruhu afere, čeprav je Bloomberg trdil drugače.

V pismu strankam so v podjetju Super Micro zapisali, da nad rezultati preiskave niso presenečeni. Preiskavo so naročili po Bloombergovi objavi zgodbe, čeprav je nihče ni mogel neodvisno potrditi. Preiskavo je za Super Micro izvedlo podjetje Nardello & Co, ki je preizkusilo več primerkov matičnih plošč, ki se trenutno proizvajajo, ter tudi nekaj starejših primerkov, ki so jih dobavljali Applu in Amazonu. Preverjali so tudi programsko opremo in načrte, a niso odkrili nobenih prisluškovalnih delov.

Enako trdijo tudi Apple, Amazon ter ameriške in britanske oblasti, ki ne vedo za nobene prisluškovalne čipe. V podjetju še razmišljajo o nadaljnjih pravnih možnosti, saj jim je poročanje Bloomberga povzročilo veliko škode. Še vedno pa obstaja neznanka, kako se je lahko Bloomberg tako grdo zmotil. Zgodba je imela namreč že na začetku nekaj nenavadnosti, zaradi katerih je bila sumljiva. Virov je bilo malo, nobenih informacij ni bilo o domnevnem delovanju teh čipov, prav tako pa so vsa podjetja zanikala obstoj čipov, kar ni imelo nobenega smisla, četudi bi ti obstajali. Odziva iz Bloomberga še ni.