Kitajska v strežnike za ZDA vgrajevala "dodatno opremo"?

Dare Hriberšek

4. okt 2018 ob 23:20:09

Bloomberg poroča o verjetno največji aferi industrijske špijonaže doslej. Okoli trideset ameriških podjetij - med njimi Apple, Amazon in nekaj družb, ki so tesno povezane z vlado - je pred leti prejelo strežnike zasnovane v ameriškem podjetju Super Micro Computer, poznano tudi pod imenom Supermicro, v katere je bil med proizvodnjo na Kitajskem vgrajen dodaten čip. Vgradnjo naj bi s pritiski na kitajska podjetja dosegli predstavniki tamkajšnje vojske. Čip je bil nekaterih primerih velik zgolj kot riževo zrno in naj bi omogočal vzpostavitev skrite vstopne točke v sisteme teh podjetij, s pomočjo katere bi pozneje lahko na daljavo pridobili dostop do občutljivih podatkov.

Čipe naj bi prvi odkrili pri Amazonu in sicer med skrbnim pregledom podjetja Elemental Systems, ki so ga prevzeli leta 2015. Odkritje so takoj prijavili FBI, saj je Elemental Systems pomemben sodelavec pri nekaterih projektih ameriške vlade, nato pa so se spornih strežnikov odkrižali po hitrem postopku. Tedanje pojasnilo Amazona je sicer govorilo o programskih in ne strojnih hibah Supermicrovih izdelkov. Podobno se je zgodilo pri Applu, kjer so v nekem trenutku uporabljali kar 7000 Supermicrovih strežnikov, nato pa leta 2016 sodelovanje z njimi nenadoma prekinili. FBI naj bi ves ta čas spremljal dogajanje, vendar naj ne bi našli dokaza, da je v tem času iz podjetij odtekel ali bil prirejen kak podatek.

Ključni cilj Kitajcev naj bi bili prav izdelki Elemental Systems, saj je njihove strežnike najti tako v ameriškem ministrstvu za obrambo, denimo na ladjah vojne mornarice, pa tudi v povezavi z droni, ki jih uporablja CIA. Med trideseterico podjetij naj bi bila tudi ena večjih ameriških bank.

Amazon, Apple, Supermicro in kitajsko zunanje ministrstvo so razkritje Bloomberga kmalu po objavi ostro zanikali. Predstavniki ameriških obveščevalnih agencij FBI, CIA in NSA, pa so odklonili komentar na zadevo. Pri čemer so bili pri NSA tudi že sami zaloteni pri podobnih dejanjih. A pri Bloombergu zatrjujejo, da so reportažo napisali na podlagi pričevanj 17 vpletenih posameznikov, od katerih jih je šesterica sodelavcev ameriške vlade, štirje pa prihajajo iz Applovih notranjih krogov.