Bloomberg vztraja, svet pa ne najde kitajskih prisluškovalnih čipov

Matej Huš

11. okt 2018 ob 09:59:25

Minuli teden je veliko prahu dvignil Bloombergov članek o domnevni kitajski vohunski akciji. V strežnike, ki so jih sestavljali v ameriškem podjetju Super Micro, naj bi Kitajci vrinili vohunske čipe. Kompromitirane strežnike naj bi uporabljali Amazon, Apple in celo vladne službe. Toda teden dni pozneje zgodba ni bolj, temveč manj jasna. Medtem ko vsi implicirani odločno demantirajo navedbe, Bloomberg nadaljuje zgodbo, čeprav ni nobenih materialnih dokazov zanjo.

Tako Amazon kakor Apple sta objavila nenavadno dolga demantija, ki sta enostavno preveč gostobesedna, da bi bilo mogoče, da imata podjetji prepoved razkrivanja (gag order). Tudi neodvisno preverjanje zgodbe ni odkrilo nobenih dokazov zanjo. Viri iz Appla, ki se niso želeli izpostaviti, neuradno zatrjujejo, da so izjemno presenečeni nad zgodbo, saj v Applu niso imeli nobenih opisanih težav z vohunjenjem. Prav nihče tudi še ni uspel najti čipa, o katerih poroča Bloomberg.

Zato je toliko bolj nenavadno, da je Bloomberg včeraj objavil nadaljevanje zgodbe. Strokovnjak za varnost Yossi Appleboum naj bi imel dodatne dokaze, ki potrjujejo, da so Kitajci v letih 2013-2015 na Supermicrove matične plošče vgrajevali prisluškovalne čipe. Appleboum je delal za izraelsko vojsko, sedaj pa vodi podjetje Sepio Systems. Trdi, da so pri analizi strežnika neimenovanega operaterja našli prisluškovalni čip v priključku za ethernet.

Medtem so se iz Supermicra odzvali z besedami, da niso odkrili nobenega vdora ali kompromitiranja opreme. Okrcali so Bloomberg, ki jim ni posredoval nobene dokumentacije ali informacij, ki bi pomagale pri iskanju domnevnih prisluškovalnih čipov. Bloomberg medtem vztraja, da so pri izdelavi Supermicrovih plošč v kitajskem mestu Guangzhou vanje vgrajevali prisluškovalne čipe.

AT&T, Verizon in Sprint so zagotovili, da nimajo težav. T-Mobile ni dajal komentarjev. Zato se postavlja vprašanje, kdo je ta neimenovani operater, ki naj bi imel okužene matične plošče v svojih strežnikih.

Delnice Supermicra so od minulega tedna izgubile 40 odstotkov vrednosti.