Nemški Amazon bo za praznike podvojil število zaposlenih

Matej Huš

5. sep 2015 ob 21:22:39

Za Amazon je najbolj deloven čas leta predbožično nakupovalno obdobje, ko se število naročil in s tem paketov več kot podvoji. Vsako leto zato Amazon najame več deset tisoč dodatnih delavcev za to obdobje. Lani so na primer zaposlili 80.000 dodatnih ljudi, predlani 70.000, leta 2012 pa 50.000. V januarskem zatišju jih seveda večino odslovijo, kar je vsem vpletenim jasno že ob podpisu pogodb, nekaj odstotkov najbolj sposobnih pa obdržijo. V odstotkih: lani je imel Amazon sredi leta 130.000 zaposlenih, v nakupovalni sezoni se je ta številka povečala za 60 odstotkov in od teh so jih 10.000 obdržali.

Tudi letos bo podobno. V Nemčiji bodo na primer število zaposlenih kar podvojili, saj se bo 11.000 redno zaposlenim pridružilo še dobrih 10.000 sezonskih delavcev, ki bodo prejemali 10,23 evra na uro in bodo za čas dela zaposleni neposredno v podjetju in ne prek agencij.

V Nemčiji se namreč Amazon bori še s sindikatom Verdi, ki je že v preteklosti organiziral stavke. Da bi kar najbolj pritisnili na podjetje, so predlani in lani stavkali v decembru, s čimer so Amazonu povzročili precej preglavic. Dostavo za nemški trg je tako deloma prevzela njihova poljska podružnica. Da bi se izognil prekinitvam delam zaradi morebitne stavke, Amazon v Nemčiji praktično podvoji število zaposlenih v decembru.

Tudi za letošnji december je Verdi že napovedal stavke v Amazonu, ker s podjetjem še vedno niso uspeli najti skupnega jezika glede kolektivne pogodbe. Amazon vztraja, da je njegova dejavnost logistika in zato zaposlene plačuje v skladu s kolektivno pogodbo za transportne dejavnosti. Sindikat zahteva kolektivno pogodbo, ki velja za trgovino na drobno in prodajo po pošti (Einzelhandel und Versandhandel), saj je ta za zaposlene ugodnejša. Trdijo, da je Amazon prodajalec, zato je to tako ali tako edina zakonita rešitev. Pogajanja so že več kot dve leti na mrtvi točki, vsake toliko časa - ne vedno v decembru - pa zaposleni stavkajo. Amazon ima več centrov in Verdi kljub stavkam še ni uspel povzročiti resnih težav in zamud pri dostavi blaga, kar je verjetno eden izmed razlogov, da Amazon ostaja neomajen.