Evropska podjetja imajo težavo: sprejemanje različnosti

Dare Hriberšek

5. dec 2018 ob 14:55:53


Raziskava londonske družbe Atomico, sicer gre za sklad tveganega kapitala, je pokazala, da je sprejemanje drugačnosti in njeno vključevanje tudi v razvitih državah stare celine še vedno predstavlja problem. Kar 93 odstotkov sredstev zbranih s strani rizičnih skladov je denimo šlo v roke podjetjem s kompletno moško posadko.

Raziskava, ki je potekala letos jeseni, je zajela 5000 posameznikov, od ustanoviteljev podjetij, vlagateljev, odločevalcev in drugih posameznikov, povezanih s tehnološkimi panogami. 55 % tistih, ki sami sebe opisujejo kot temnopolte, večinoma gre za prišleke iz afriških in karibskih držav, je izpovedalo, da so v preteklosti že bili deležni diskriminatornega odnosa na delovnem mestu. In čeprav ženske predstavljajo približno četrtino delovne sile v evropskih tehnoloških podjetjih, podprtih s strani skladov, jih vodstvene položaje zaseda le slaba desetina, skoraj polovica pa jih je na delovnem mestu že doživela diskriminacijo, povezano s svojim spolom.

Po drugi strani pa so se praktično vsi anketiranci strinjali, da rasno mešane ekipe prinašajo koristi pri poslovanju podjetja, in končnim ugotovitvam raziskave navkljub, je kar tri četrtine vprašanih zagotovilo, da v njihovem podjetju težav z vključevanjem različnosti nimajo.

Raziskava je zanimiva, ker prihaja v času, ko so predvsem velika tehnološka podjetja v ZDA, med njimi tudi Facebook in Google, postala tarče najrazličnejših, s takšno in drugačno diskriminacijo povezanih obtožb.