So ženske slabše programerke ali samo necenjene?

Matej Huš

2. maj 2017 ob 21:04:36

Prav nobenega dokaza ni, da bi bile ženske slabše programerke od moških, čeprav jih je seveda manj. A raziskava, ki je dopolnitev lanske nerecenzirane raziskave in je sedaj prestala neodvisni pregled (peer review), kaže, da v odprtokodnih projektih večkrat zavrnejo kodo, za katero vedo, da so jo napisale ženske.

Raziskava se je osredotočila na tri milijone dopolnitev (pull request), ki jih je poslalo 330.000 programerjev na GitHubu, izmed katerih je bilo 21.000 žensk. Vsako tako dopolnitev pregledajo ostali člani projekta in se odločijo, ali jo bodo sprejeli in dodali v projekt (merge) ali zavrnili. Raziskovalci so ugotovili, da je bila koda sprejeta v 78,7 odstotka primerov, če so jo prispevale ženske, in 74,6 odstotkih, če so jo prispevali moški. Če pa je iz profila mogoče razbrati spol programerja, se odstotki drastično spremenijo. Če je jasno razvidno, da gre za žensko, je koda sprejeta le v 58 odstotkih primerov, medtem ko je za moške ta delež 61-odstoten.

Podobne obtožbe letijo tudi nad Facebook, ki jih sicer zavrača. Wall Street Journal piše, da so ženske v Facebooku doživele 35 odstotkov več zavrnitev kode kakor njihovi moški kolegi. Hkrati so ženske čakale 3,9 odstotka dlje, da so njihov kodo sprejeli, in prejele 8,2 odstotka več pripomb in vprašanj. To je odkril nekdanji zaposleni v Facebooku, ki je analiziral podatke, do katerih je pač imel dostop.

Točno to mu očita Facebook, ki se brani z izjavami, da gre za analizo nereprezentativnega kosa koda. Facebook je naredil svojo raziskavo in v njej ni ugotovil nikakršne diskriminacije, dodajajo. Ob tem je treba dodati, da ženske v Facebooku predstavljajo manjšino. Na inženirskih delovnih mestih je le 17 odstotkov žensk.

Položaj žensk postaja pereča tema v tehnološkem sektorju. Pred dvema letoma je Googlova inženirka predstavila analizo, da ženske v Googlu zaslužijo manj od moških kolegov. S tem si je nakopala precej težav, na koncu pa je podjetje zapustila. Toda Google je letos doletela tožba ameriškega ministrstva za delo, ki mu očita popolnoma isto.