Afera United Airlines: Twitter (tokrat) ni brisal objav

Nina Perovič

12. apr 2017 ob 13:33:29

Ameriški letalski prevoznik United Airlines je zadnje dni pod navalom kritik zaradi - milo rečeno - neprimerne odstranitve potnika iz prepolnega letala. Žrtev slabega načrtovanja UA (ker so pri Unitedu prodali več kart kot je bilo sedežev na letu, so nekaj potnikov prosili, naj zapustijo letalo), Davida Daoa so naključno izbrali in odstranili iz letala, čeprav je že sedel na svojem sedežu. David se z odločitvijo ni strinjal, zato so ga proti njegovi volji varnostniki nasilno odpeljali z letala. Dogodek je več potnikov posnelo in objavilo. CEO United Airlines pa se je pretresenemu potniku že javno upravičil in povedal, da po njegovem mnenju z nikomer ne bi smeli ravnati na tak način.


Največ kritik je bil letalski prevoznik deležen na Twitterju. Uporabniki Twitterja zdaj trdijo, da so nekateri negativni komentarji o Unitedu magično izginili. V minutah po dogodku se je na družbenem omrežju pojavilo na tisoče objav v povezavi z nasilno odstranitvijo potnika. Tviteraš Jay Beecher je spregovoril o svojem primeru – objavil je dva tvita – v prvem je obsojal ravnanje Uniteda, v drugem je namignil, da je Twitter odstranil njegov prvi tvit. Obe objavi sta po njegovem mnenju nepojasnjeno izginili. Za njim se je oglasilo še več posameznikov, ki so trdili isto za svoje objave.

Beecherjevi tviti so navkljub obsodbam Twitterja o brisanju objav, še vedno prisotni na njegovem profilu. S pomočjo ostalih “cenzuriranih” tviterašov je ugotovil, da njegove objave niso bile popolnoma zbrisane. Twitter jih je le skril med odgovore in umaknil iz prostora za primarne objave. Priznal je, da je šlo le za slabo iskanje objav z njegove strani in ne za cenzuro s strani Twitterja ter se jim iskreno opravičil.

Tudi drugi uporabnki platforme za čivkanje, ki so Twitterju očitali cenzuro, so kmali ugotovili, da so sami naredili enako napako. Objave, v katerih so kritizirali United Airlines so bile v večini primerov v obliki odogovorov na že obstoječe objave drugih uporabnikov. Tovrstni odgovori so manj izpostavljeni na družbenem omrežju, kot originalne objave.

Twitter v vseh primerih spodbuja uporabnike, da odstranijo objave, ki so v neskladju z njihovimi pravili o objavljanju na družbenem omrežju. Vsebino, ki je potencialno žaljiva za ostale uporabnike, pa lahko na več načinov skrijejo in žaljive uporabnike začasno blokirajo z omrežja.