ZDA in Velika Britanija na določenih letih prepovedali vnos elektronskih naprav razen telefonov

Matej Huš

21. mar 2017 ob 20:59:13

Ameriška Agencija za varnost v prometu (TSA) je obvestila letalske prevoznike, da potniki na letalih iz osmih držav v ZDA v ročni prtljagi ne smejo vnašati nobenih elektronskih naprav, ki so večje od mobilnega telefona. To pomeni, da morajo prenosne računalnike, večje fotoaparate, tablice in podobno shraniti v oddano prtljago. Omejitve veljajo za potnike, ki v ZDA letijo z nekaterih letališč v Jordaniji, Egiptu, Turčiji, Saudovi Arabiji, Kuvajta, Maroka, Katarja, Dubaja in Abu Dabija, ali iz ZDA letijo tja z določenimi prevozniki (Royal Jordainia, Egyptair, Turkish airlines, Saudia airlines, Kuwait airways, Royal Air Morocco, Qatar Airways, Emirates in Etihad). Zanimivo je, da TSA teh omejitev ni javno oznanila kot nove politike, temveč je letalske družbe o njih obvestila v okrožnici in jim dala 96 ur časa, da jo udejanjijo. Omejitve so po besedah virov iz Službe za nacionalno varnost (DHS) uvedli zaradi terorističnih groženj in so začele veljati danes. V uradni izjavi iz Trumpove administracije so povedali, da so prejeli indice, da se v elektronskih napravah tihotapijo eksplozivi.

Le nekaj ur po najavi ameriških omejitev je sledila še Velika Britanija. Na letih v Veliko Britanijo iz Turčije, Libanona, Jordanije, Egipta, Tunizije in Saudove Arabije je prepovedano v kabino vnašati elektronske naprave, večje od pametnih telefonov. O podobni prepovedi razmišljajo tudi v Kanadi, so sporočili iz tamkajšnjega ministrstva za promet. V Veliki Britaniji vztrajajo, da je ukrep nujen, učinkovit in sorazmeren z grožnjo. Pri tem so bili bolj specifični kot v ZDA, saj so največje dovoljene dimenzije elektronskih naprav 16 x 9,3 x 1,5 cm. Karkoli večjega bo romalo v oddano prtljago. V Veliki Britaniji so prizadete naslednje letalske družbe: British Airways, EasyJet, Jet2, Monarch, Thomas Cook, Thomson, Turkish Airlines, Pegasus Airways, Atlas-Global Airlines, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air in Saudia.

Zakaj so se nenadoma odločili za takšne ukrepe, ni jasno. Strokovnjaki se medtem čudijo, kako neki pričakujejo učinkovitost od populističnega ukrepa. Če ti isti izdelki potujejo v oddani prtljagi, so enako nevarni kakor v ročni prtljagi. Hkrati pa so danes pametni telefoni čisto dovolj zmogljivi, da lahko z njimi brskamo po internetu, torej odpade tudi da vidik. Ukrep bo v ZDA ostal v veljavi vsaj do 14. oktobra.