Kitajska bo prepovedala tujo računalniško opremo v vladnih uradih

Dare Hriberšek

9. dec 2019 ob 16:38:57

Kot poroča Financial Times (Članek je plačljiv, alternativni vir) naj bi prepoved že pred časom zaukazali iz centrale tamkajšnje komunistične partije, izpeljali pa bi jo v naslednjih treh letih, velja pa tako za strojno kot za programsko opremo, ki ni kitajskega izvora. Ukrep je zato najverjetneje odgovor na podobne ameriške prepovedi; spomnimo, ZDA so svojim vladnim ustanovam prav tako prepovedale poslovanje z nekaterimi kitajskimi, prav tako so gigantu Huaweiju prepovedali dostop do ameriških tehnologij.

Prepoved je tako prvi neposreden protiudarec, ki je prišel s Kitajske in bo verjetno precej prizadela tuje multinacionalke, denimo HP, Dell, Microsoft, ARM, Intel, pa tudi Google, ki je že občutil posledice prepovedi prodaje licenc drugemu največjemu ponudniku pametnih telefonov.

Po drugi strani pa bo zmanjšanje tehnološke odvisnosti od tujine precejšen zalogaj tudi za Kitajce, ki bodo morali po nekaterih ocenah nadomestiti med 20 in 30 milijonov kosov strojne opreme, med njimi tudi procesorske čipe in diske, ki so doslej večinoma prihajali od podjetij v lasti ZDA. Prav tako bo težko učinkovito nadomestiti nekatero programsko opremo, zlasti operacijske sisteme, kot so Microsoftova Okna ter mobilna iOS in Android. Vse zamenjave naj bi zato izpeljali postopoma, v naslednjih treh letih.