Na Kitajskem identificirajo ljudi z analizo njihove hoje

Jurij Kristan

12. nov 2018 ob 22:33:59

V Pekingu in Šanghaju policija že uporablja sistem za prepoznavo posameznikov po njihovem načinu hoje, kar je prva komercialna raba takšnega pripomočka.

Zloglasni kitajski Veliki brat ima vse bolj ostre oči. Kdor se je doslej želel izmuzniti vseprisotnim kameram, si je običajno nataknil kapuco ali kako drugače skušal zakriti obrazne poteze. To pa ne bo več pomagalo, če se razmahne digitalna tehnologija za identifikacijo po načinu hoje, ki jo je letos poskusno pričela uporabljati policija v Pekingu in Šanghaju. Njen razvijalec je tamkajšnja firma Watrix, ki je prejšnji mesec zbrala novih 14,5 milijona dolarjev sredstev za dokončno lansiranje te tehnologije na trg.

Strojno prepoznavanje značilne hoje posameznika ni nova stvar in jo razvija več podjetij po svetu, a inženirji do sedaj še niso uspeli doseči dovolj velike zanesljivosti. V primerjavi s prepoznavo obraza je računsko veliko zahtevnejša, saj je vhodni podatek video in ne posamezne slike, računalnik pa mora na tej podlagi zgenerirati samosvoj model človekovega gibanja. Pri Watrixu trdijo, da so zmožni osebo prepoznati na daljavi do petdeset metrov, tudi če je h kameri obrnjena s hrbtom, s 94-odstotno zanesljivostjo. Proces sicer še ne poteka v realnem času, saj za analizo ene ure videa potrebujejo okrog deset minut.

Kitajci prav tako zagotavljajo, da je človekova hoja res lastna vsakemu posamezniku, podobno kot prstni odtisi. Vendarle pa je 94 procentov premalo, da bi lahko nekoga obsodili samo na podlagi takšne identifikacije, zato naj bi bil prijem trenutno še v vlogi pomagala.