Telefoni s prepogljivimi zasloni so naposled tu

Jurij Kristan

8. nov 2018 ob 19:19:01

Samsung je na svoji konferenci za razvijalce predstavil prototip telefona s prepogljivim zaslonom, ki pride na trg v naslednjem letu. Toda v tem segmentu ga je že prehitelo ameriško podjetje Royole, katerega telefon FlexPai bo na Kitajskem v prodaji že prihodnji mesec.

Demonstracijskih primerkov upogljivih ekranov smo se na tehnoloških sejmih, še posebno CESu, v zadnjih letih že dodobra nagledali. Toda končni izdelki, katerih zaslone bi bilo moč prepogniti ali celo zviti, so se doslej odmikali kot uporabna jedrska fuzija. Nič več. Manj znano kalifornijsko podjetje Royole je predstavilo telefon FlexPai, ki bo decembra že na voljo kupcem na kitajskem tržišču. V raztegnjenem stanju ima obliko manjše tablice s 7,8-palčnim AMOLED zaslonom ločljivosti 1920×1440 pik, medtem ko se v prepognjenem delovno polje razdeli na tista spredaj, zadaj in na robu. V firmi zagotavljajo, da naj bi matrika preživela vsaj dvesto tisoč prepogibanj. Programje nadzoruje operacijski sistem Water OS, sicer veja devetega Androida, medtem ko v sredici tiktaka osemjedrni Snapdragon v navezi z 8GB pomnilnika. Najcenejša inačica ima 128-gigabajtno shrambo in bo koštala okrog 1400 evrov, za kolikor jo je moč v razvijalski različici že naročiti prek spleta.

Samsungova napravica, ki so jo včeraj precej bežno pokazali na tiskovki v San Franciscu, je rahlo drugačne oblike. Raztegnjeni zaslon ima velikost 7,3 palce in ločljivost 2152×1536, a se pri prepogibanju zapre v notranjost, zato se v takšnem režimu napravo uporablja s pomočjo ločenega, 4,6-inčnega prikazovalnika. Podjetje se je razgovorilo o matriki, ki jo imenuje Infinity Flex, manj pa o telefonu, ki je videti precej debel; pomenljivo je tudi, da so ga demonstrirali na zatemnjenem odru. A več bo znanega že kmalu, saj Samsung množično proizvodnjo načrtuje že v začetku leta 2019.

Google je včeraj uradno naznanil nativno podporo Androida za prepogljive telefone, ki so jih imenovali foldables. Na glas se govori, da so proizvajalci naposled rešili problem razvoja odporne površine, s katero so morali pri tovrstnih ekranih nadomestiti steklo, saj se slednjega ne da upogibati. Tako Huawei kot LG naj bi bila v nizkem štartu z lastnimi najavami, zato se lahko nadejamo, da bo prihajajoči CES precej zanimiv.