Pametne kontaktne leče niso več daleč

Jurij Kristan

17. jan 2020 ob 09:55:53

Kalifornijsko podjetje Mojo Vision je presenetilo s funkcionalnim AR prikazovalnikom, vgrajenim v očesno kontaktno lečo. Komercialni produkti bi lahko bili nared že čez nekaj let.

Za rabo obogatene resničnosti je treba poseči po naočnikih ali telefonu, medtem ko napovedi o prikazovalnikih, vgrajenih v očesne leče, še stopajo v polje znanstvene fantastike. Zato je podvig mladega kalifornijskega podjetja Mojo Vision, ki je na preteklem CESu za zaprtimi vrati na skrivaj demonstriralo prav takšno napravo, potencialno eden prelomnejših v tem desetletju. Njihova kontaktna leča Mojo Lens vsebuje monokromatski zaslonček s 70.000 piksli, ki prečno meri manj kot milimeter, kar pomeni gostoto 14.000 pikslov na palec! Gre za tehnologijo microLED, ki jo uporablja med drugimi Samsungov brezrobi modularni televizor. Prikazovalnik je postavljen tako, da projicira sliko neposredno na rumeno pego, zato lahko deluje z nizko svetlobno jakostjo. Napajanje je trenutno še brezžično, skozi baterijo, obešeno okoli vratu, medtem ko je v samo lečo poleg zaslona in anten vgrajen še enojedrni ARMov procesorček za obdelavo slike.

Mojo Vision so ustanovili komaj leta 2017, toda v bistvu iznajdba sloni na delu inženirja Michaela Deeringa, ki v to smer zbira patente od leta 2008. Delujoči microLED zaslon so javno pokazali že lani, toda demonstracija na kontaktni leči je povabljene izbrance sezula. Zanjo so se odločili po tem, ko so naposled uspeli vse potrebne komponente za osnovno delovanje priročno spraviti na samo lečo. Tako oblikovano napravo zaposleni v podjetju redno uporabljajo že nekaj mesecev - po tem, ko so od ameriške agencije FDA za to dobili potrebno dovoljenje. FDA bo tudi ključna za prihod izdelkov na trg, saj po ameriški dikciji še sodijo med medicinske pripomočke. Uradnike so prototipi tako navdušili, da so firmi za Mojo Lens podelili status FDA Breakthrough Device, kar omogoča pospešeno testiranje. Klinični preizkusi so že v teku.

Toda do tržnega izdelka nas vseeno ločijo še najmanj tri leta, pravijo v firmi. V lečo nameravajo spraviti vsaj še baterijo in pa kamerico, ki bi šele omogočala zares prelomne AR funkcije. Na CESu so že demonstrirali gledanje v temi, toda procesiranje je potekalo na mobilnem telefonu, na katerega je bila takšna leča še fizično pritrjena. Pri Mojo Visionu načrtujejo, da bodo prvi izdelki namenjeni slabovidnim, z možnostjo izrisovanja objektov v okolici, in pa gasilcem, ki bi tako prostore v gorečih stavbah videli skozi dim; je pa povsem možno, da bo cenena potrošna različica imela zgolj preprost HUD. Prihodnje funkcije vključujejo barvne zaslončke in zaznavo gibanja očesa ter posledično ukazovanje napravam z gledanjem v različne smeri. Sliši se skorajda predobro, da bi bilo res, saj bi Mojo z razvojem, kakršnega načrtujejo, gladko prehiteli trud vseh podjetij, ki se trenutno še ubadajo s pakiranjem podobnih funkcij v nekaj desetkrat večja očala!