Večina menjalnic kriptovalut zavaja o obsegu prometa

Matej Huš

23. mar 2019 ob 22:08:26

Pogost nasvet uporabnikom pri izbiri menjalnice ali borze za kriptovalute je izbrati takšno čim višjim prometom, ker je tam manj možnosti, da gre kaj zelo narobe. Toda to je v resnici zelo težko ugotoviti, kaže nova raziskava, ki jo je za ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) pripravil Bitwise Asset Management. Medtem ko CoinMarketCap kaže, da se dnevno z bitcoinom ustvari več milijard dolarjev borznih transkacij, so resnične številke približno 20-krat nižje. Ko je CoinMarketCap izmeril šest milijard dolarjev transakcij (na podlagi številk, ki jih borze same posredujejo), jih je bilo v resnici za 273 milijonov dolarjev.

Bitwise je zbral podatke z 81 menjalnic, ki imajo več kot milijon dolarjev dnevnega prometa. Potem so analizirali promet in ugotovili, da ga je okrog 95 odstotkov lažnega ali pa prodaj in takojšnjih nakupov (wash-sale). To daje izrazito izkrivljeno sliko o globini trga. To pomeni tudi, da je trg bitcoina bistveno manjši, bolj urejen in nadzorovan, kot smo verjeli. Analizo so izvedli tako, da so najprej analizirali regulirane menjalnice (Coinbase Pro je tak primer), da so odkrili vzorce normalnega trgovanja. Tedaj je imel Coinbase Pro dnevnega prometa za 27 milijonov dolarjev, kar je bistveno manj od nekaterih precej neznanih menjalnic. Denimo Coinbene naj bi imel 480 milijonov dolarjev prometa. Toda večina je lažnega.

Med borzami, ki izkazujejo normalne vzorce trgovanja in imajo veliko večino legitimnega prometa, so Coinbase, Kraken, Bitstamp, Bittrex, Poloniex in bitFlyer. Največji med njimi sta imeli 37 milijonov dnevnega prometa. Borze, kot so CoinBene, IDAX, LBank, BitForex, Exrates in OKEx, so izkazovale več kot sto milijonov dolarjev prometa, nekatere skoraj pol milijarde, a je večina lažnega.