Kje so Intelovi 10-nm čipi?

Matej Huš

23. okt 2018 ob 09:43:25

Čeprav se redno sprašujemo, kod neki hodijo Intelovi 10-nm čipi, se ti odmikajo. Cannon Lake v 10 nm bi bil po prvotnih načrtih moral prispeti že predlani, a so težave pri proizvodnji izid vsakokrat premaknile v prehodnost. Najnovejši načrti napovedujejo njihovi izid za leto 2019, kar pa še ni povsem gotovo. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi jih Intel kar dokončno odpovedal, čemur pa v podjetju (neprepričljivo) oporekajo.

Intelov procesor v 10 nm sicer že obstaja, a ni prav dober znanilec nove litografije. To je Intel Core i3-8121U, ki ga najdemo v prenosnikih Lenovo Ideapad 330. Procesor tudi nima grafičnega čipa, ker ga niso mogli integrirati. Ker težave z izmetom vztrajajo že dlje časa, je SemiAccurate iz svojih virov uspel izvleči informacije, da je Intel obupal. Novica se je tako bliskovito razširila, da je spletna stran za krajši čas celo izdihnila. Zanimivo je tudi, da se je Intel na uradnem Twitterju na to poročilo odzval v nekaj urah. Običajno traja vsaj kakšen dan ali več, da dobimo klasični Govoric ne komentiramo. To pot pa so takoj in zelo izrecno zanikali to zgodbo.

Da so 10-nm čipi občutljiva tematika za Intel, ni več nobena skrivnost. Intel se trudi, a težave se kopičijo. Potrpljenje izgubljajo tudi industrijski partnerji, saj Apple že razmišlja, da bi v novih macih namesto Intelovih procesorjev uporabil lastne. Microsoft je za Surface Go resno razmišljal o ARM-ju, a ga je Intel pregovoril, naj mu ostane zvest.

Intel nas zato prepričuje, da je napredek pri razvoju 10-nm litografije dober, izmet se zmanjšuje, po načrtih pa naj bi procesorje dobili za božično nakupovalno sezono 2019. In kot se je zadnji naučil Elon Musk, se laganje pri uradnih izjavah, ki vplivajo na gibanje tečajev, ne izplača. Zato lahko Intelu verjamemo, da 10-nm tehnologija ni odpisana, a tovrstna poročila le utrjujejo zavedanje, da je resnično težavna. Več informacij pričakujemo v četrtek, ko bo Intel objavil najnovejše poslovne rezultate. Takrat bomo izvedeli tudi, kdaj si lahko obetamo 7-nm čipe. Po najbolj optimističnem scenariju naj bi to bilo leta 2021, verjetneje pa 2023 ali 2024.