Kod hodijo Intelovi 10-nm procesorji?

Matej Huš

28. jul 2018 ob 10:26:50

Intel je po dolgem čakanju končno jasno napovedal, kdaj lahko pričakujemo računalnike z 10-nm procesorji. Litografija, ki bi po prvih načrtih morala med kupce že leta 2015, bo za množično rabo nared za božično nakupovalno obdobje prihodnje leto. Do predstavitev prvih modelov imamo torej še vsaj leto.

Intel je seveda že izdelal procesor v 10-nm tehnologiji, a gre za en sam šibak model. Intel Core i3-8121U najdemo v enem samem modelu prenosnikov, in sicer v Lenovo Ideapad 330. Kako težavna je izdelava 10-nm čipov, priča tudi dejstvo, da omenjeni procesor nima vgrajenega grafičnega čipa, kar je v i3 sicer običaj. Ostali procesorji, ki imajo iziti letos, bodo vsi izboljšave na 14-nm litografiji - Whiskey Lake in Amber Lake. Za več čipov v 10 nm bo treba počakati do sredine prihodnjega leta.

AMD je medtem proizvajal prvo generacijo procesorjev Ryzen v 14-nm tehnologiji, drugo pa v 12-nm. Prihodnje leto naj bi AMD začel prodajati čipe v 7 nm. Neposredna primerjava med Intelovim in Globalfoundriesovim (za AMD) procesom ni najbolj poštena, ker je pri enakih nanometrih na vezju različna gostota elementov, a osnovno dejstvo ostaja. Prehod na 10 nm je težak, AMD pa ne caplja več za Intelom.

Po drugi strani pa Intel težav v razvojno-proizvodnem delu ne čuti na poslovnem področju. Poslovni rezultati za drugo letošnje četrtletje so bili zelo dobri, za kar pa je večinoma odgovoren oddelek za superračunalnike in računske centre. Podjetje je ustvarilo 17 milijard dolarjev prihodkov (+17 %) in 5 milijard dolarjev dobička (+78 %), kar je bistveno več kot v enakem obdobju lani. Od tega so superračunalniki in centri prinesli 2,7 milijarde dolarjev dobička.