Oppo naslednji goljuf pri merjenju hitrosti telefonov

Matej Huš

23. okt 2018 ob 14:03:24

Odkar merimo hitrosti pametnih telefonov, se pojavljajo tudi poizkusi goljufanja. Najnovejši grešnik je kitajski proizvajalec Oppo, katerega izdelke lahko kupimo tudi v Evropi. Izkazalo se je, da njegova telefona Find X in F7 pri testu 3DMark goljufata, zato so ju odstranili s seznamov z rezultati. To ni prvi tovrstni primer, saj so minuli mesec pri tem početju zalotili tudi Huaweija, v preteklosti pa so grešili tudi HTC, Samsung in drugi. Izgovori so v vseh primerih podobni.

Ko so odkrili, da Find X in F7 pospešita frekvenco telefona, ko zaznata test 3DMark, se je proizvajalec branil z izgovori, da gre za nespecifično obnašanje. To naj bi se zgodilo pri poganjanju katerekoli aplikacije, ki zahteva veliko računske moči, zlasti pri 3D operacijah. Toda UL Benchmarks je ostal neomajen in je omenjena telefona izključil, ker sta iskala specifično aplikacijo 3DMark, kar sta preverjala celo z imenom izvršilne datoteke. Tovrstno goljufanje namreč enostavno odkrijejo, ko poženejo posebno verzijo testa, ki ni dostopna javnosti ali proizvajalcem, zato telefoni nanjo ne morejo biti optimizirani. V konkretnem primeru je Oppo lagal za okrog 40 odstotkov.

Računska moč telefona običajno ni glavni faktor pri nakupu. Prav tako se proizvajalci skorajda ne obremenjujejo, ko jih zasačijo pri goljufanju, temveč preprosto zanikajo početje in nato potiho izdajo popravek, ki domnevno "bolje razume, kdaj uporabnik želi več moči, in omogoča več nadzora". Tudi Oppo je napovedal popolnoma enak pristop.