Oppo predstavlja N1, tudi s CyanogenModom

Primož Resman

24. sep 2013 ob 15:56:56

Kitajsko podjetje Oppo je predstavilo svoj novi paradni konj med mobilnimi telefoni, mobilnik N1. Kot pričakovano je del najave tudi CyanogenMod, ena izmed najpopularnejših samostojnih izdaj Androida, ki je od nedavnega samostojno podjetje.

Oppo N1 je po specifikacijah zelo spodoben telefon, saj uporablja Qualcommov procesor iz serije Snapdragon 600, v katerem četverica jeder Krait teče pri 1,7 GHz. Delovnega pomnilnika je 2 GB, telefon pa bo na voljo v dveh strojnih izvedenkah, s 16 oz. z 32 GB pomnilnika za hrambo datotek. Zaslon je kar 5,9-palčen LCD in ima ločljivost 1920 x 1080 pik, kot se za svežega paradnega konja tudi spodobi. Seznam podprtih omrežij obsega štiri GSM in pet HSDPA+ frekvenc, torej so pokriti skoraj vsi svetovni operaterji, a zato ni podpore za LTE.

S tem se standardni del seznama lastnosti konča in stvari postanejo nekoliko bolj zanimive. Na zadnji strani telefona je na dotik občutljiva površina, ki podpira potege (za premikanje po npr. spletni strani) in dotike oz. klike. O-Touch Panel, ko so poimenovali ta touchpad, ne podpira le navigiranja po operacijskem sistemu, temveč je z njim mogoče prožiti še fotoaparat. Ta je montiran v posebnem modulu, ki ga je mogoče obračati za 180° - običajno je usmerjen stran od zaslona, na zadnji strani, zavrteti pa ga je mogoče okrog, da fotoaparat gleda proti uporabniku, s čimer je odpravljena potreba po drugi kameri za videoklice.

Poleg tega obračanja je posebnost fotoaparata še optični podsistem, ki uporablja 6 namesto bolj običajnih 5 leč. Senzor s 13 milijoni točk je velik 1/3.06-palca, torej gre za popolnoma standarden senzor s 13 Mpix, ki ga najdemo v obilici letošnjih naprav. Ob optično-senzorskem sestavu je nameščen par LED diod različnih barv, ki sestavljat podsestav fleša s podobno funkcionalnostjo, kot jo je nedavno Apple pokazal na iPhone 5S. Teleofnu bo priložen še obesek za ključe, s kateirm bo mogoče telefon upravljati od daleč, tudi prožiti fotoaparat.

Na programski strani je torej največja zanimivost CyanogenMod. Osnovna izdaja telefona Oppo N1 bo imela nameščen Android 4.2 s hišno preobleko Color UI. Na voljo bosta še dve izdaji telefona, pri prvi bo mogoče izbirati med tovarniškim Androidom s preobleko Color ter med CyanogenModom (ni povsem jasno, če bo izbira na voljo pri prvem zagonu ali gre za pravi dual-boot), medtem ko bo druga izdaja imela nameščen le CyanogenMod.

Ni še povsem jasno, za koliko bo telefon v oktobru naprodaj na Kitajskem, kakor tudi še ni povsem jasno, če bo sploh naprodaj izven Kitajske. Vseeno je Oppo N1 izredno pomemben korak za mlado podjetje CyanogenMod, ki je skoraj istočasno na trgovini Play Store objavilo svojo različico aplikacije za fotografiranje, poimenovano Focal (CyanogenMod namerava zamenjati kar nekaj osrednjih aplikacij v Androidu, začenši s predvajalnikom glasbe Apollo, nadaljujejo pa prav s Focalom).