Kako je Huawei goljufal pri testiranju zmogljivosti

Matej Huš

9. sep 2018 ob 12:21:45

Ta teden je po spletu zaokrožila vest, da je Huawei v svojih telefonih (P20, P20 Pro, Nova 3, in Honor Play) goljufal pri testiranju zmogljivosti. Omenjeni modeli so imeli vgrajeno logiko, ki je zaznala programsko opremo za merjenje zmogljivosti (benchmark) in takoj na račun večje porabe energije povišala zmogljivost naprave. Kot so odkrili na AnandTechu, je bila razlika občutna in je v nekaterih primerih dosegala celo 100 odstotkov.

Ob poganjanju priljubljenega programa za merjenje zmogljivosti 3DMark je telefon dal od sebe več kot sicer. Proizvajalec 3DMarka je preizkusil telefone še sam in ugotovil, da so v javno dostopni aplikaciji bistveno hitrejši kot v aplikaciji, ki javnosti in proizvajalcem telefonov ni dostopna. To pomeni, da je Huawei telefone nepošteno prilagodil na preizkusno programsko opremo. Ne glede na nastavitev porabe energije telefoni ob poganjanju teh aplikacij preidejo v "Performance Mode". To je v nasprotju s pravili testiranja, zato so telefone odstranili s seznamov.

Huawei je kmalu zatem priznal, da to počne. Sporočil je, da njegovi telefoni uporabljajo umetno inteligenco, ki ugotovi, kaj je potrebno in ustrezno prilagodi delovanje procesorja, grafičnega čipa in drugih sestavnih delov trenutnim potrebam. Tako ob igranju kakor ob poganjanju testov zato telefon preklopi v potraten način. Dodali so, da bodo pripravili nadgradnjo, ki bo uporabnikom omogočala več nadzora nad tem dogajanjem. In tedaj naj bi se omenjeni telefoni vrnili na sezname 3DMark.

Ob tem povejmo, da Huawei ni ne prvi ne edini, ki se mu je kaj takega zgodilo. Že pred petimi leti je Samsung nekoliko preveč optimiziral svoje Exynos Galaxy S4. Kasnejši pregled več telefonov je odkril, da je bil sumljivih še več Samsungovih telefonov. Goljufal je tudi HTC.

Proizvajalci seveda ne goljufajo tako, da bi testi pokazali več, kot so telefoni dejansko sposobni. V resnici so telefoni sposobni prikazati rezultate, ki jih izmerijo. Gre pa za nepošteno prikazovanje zmogljivosti, saj telefoni ob tako intenzivni uporabi zdržijo manj časa, kot prikazujejo. Ali drugače - običajne aplikacije nimajo dostopa do polne zmogljivosti.