Evropska komisija dovolila Microsoftov prevzem Githuba

Matej Huš

21. okt 2018 ob 16:41:44

Ko je Microsoft v začetku poletja napovedal prevzem Githuba, kar je zbudilo sila mešane občutke pri razvijalcih po vsem svetu, je moral počakati še na odločitve varuhov konkurence. Dovoljenje je potreboval tudi od Evropske komisije, ki je sedaj prižgala zeleno luč za prevzem, saj ne vidi nobenega omejevanja konkurence ali možnosti zlorabe tržnega položaja. Komisija ugotavlja, da Microsoftu tudi ni v interesu spremeniti platforme, tako da ne bi bila več odprta. Zaradi tega ne vidi razlogov, da bi prevzemu nasprotovala.

Github je odprta platforma, na kateri dela več kot 1,8 milijona podjetij in ekip, ki razvijajo različne programe. Uporabljajo jo celo Google, IBM in SAP. Ima 85 milijonov repozitorijev in 28 aktivnih uporabnikov. Microsoft je junija sporočil, da bo za Github odštel 7,5 milijarde dolarjev in ga integriral v enoto za inteligenco in storitve v oblaku.

Vseeno se nekateri razvijalci bojijo, da bi utegnil prevzem v nevarnost postaviti neodvisnost platforme, če bi se močno komercializirala. Microsoft je že večkrat zanikal tovrstne težnje in ponovil, da bo oblak za Github, ki ga sestavljajo Amazonov AWS, Google Cloud Platform in drugi strežniki, spreminjal le, kadar bo to uporabnikom koristilo. A včasih imajo podjetja drugačna prepričanja, kaj koristi uporabnikom. Za zdaj se Github ne bo pokoril Azuru, temveč bo ostal na obstoječi infrastrukturi.