Googlov prevzem Fitbita pod drobnogledom regulatorjev

Matej Huš

4. jul 2020 ob 12:38:59

Google je lani novembra sporočil, da za 2,1 milijarde dolarjev kupuje Fitbit, ki se ukvarja z izdelavo pametnih naprav, ki jih nosimo (ure, trakovi, zapestnice ipd.). Toda preden bo prevzem izpeljan, bo Google moral prepričati Evropsko komisijo, da z njim ne bo krnil konkurence, piše Reuters.

Več kot dvajset skupin in organizacij iz Evrope, ZDA, Kanade, Avstralije in Južne Amerike je ta teden pripravilo skupno izjavo, v kateri Komisijo opozarjajo na pomisleke glede zasebnosti in varstva konkurence, če bi prevzem uspel. Skrbi jih, da bi imel Google po prevzemu Fitbita na voljo zelo osebne informacije o uporabnikih, denimo koliko se gibljejo, kako spijo, kolikšen srčni utrip imajo ipd. Pojavlja se možnost, da bi Google te podatke povezal z ostalimi podatki o posameznikih, ki jih že ima.

Avstralija bo avgusta sporočila, ali odobrava prevzem. Evropska komisija bo do 20. julija sprejela odločitev, ali prevzem odobri ali pa začne polno preiskavo. Doslej so poslali 60 strani dolg vprašalnik več konkurenčnim podjetjem, s katerim ugotavljajo, kako bi združitev vplivala na konkurenčnost na trgu.