Microsoft kupil Github

Matej Huš

4. jun 2018 ob 20:44:15

Microsoft prevzema Github, sporočajo iz Githuba in Redmonda. Računalniški velikan bo za Github odštel 7,5 milijarde dolarjev, kar je drugi večji prevzem, odkar je krmilo prevzel Satya Nadella. Pred dvema letoma je Microsoft za LinkedIn pripravil 26,2 milijarde dolarjev. Github bodo plačali v delnicah.

Github je repozitorij programske kode, ki ima 85 milijonov podrepozitorijev in 28 milijonov aktivnih sodelujočih. Podjetja, posamezniki in projekti ga uporabljajo za deljenje kode in dokumentacije, saj omogoča enostaven pregled ter nadzor nad verzijami. Apple, Amazon in Google so le nekaterih največji uporabniki Githuba. Dosedanji izvršni direktor in soustanovitelj Chris Wanstrath bo postal strokovni sodelavec v Microsoftu, vodenje Githuba pa bo prevzel Nat Friedman, ki ga poznamo kot ustanovitelja Xamarina. Microsoft je Xamarin kupil lani. Github bo postal del enote za umetno inteligenco in storitve v oblaku, ki jo vodi Scott Guthrie.

Da bo Microsoft kupil Github, se je govorilo že nekaj časa. Decembra je Microsoft upokojil Codeplex, ki je bil svoj čas poizkus konkurence Githubu. Microsoft odtlej aktivno uporablja Github. Vsi jasno niso navdušeni nad prevzemom in opozarjajo, da ko je Microsoft kupil Nokio ali Skype, rezultat ni bil bleščeč. V prvem primeru je bil izid katastrofalen, Skype pa tudi ne žanje vrhunskih ocen. Toda po drugi strani je Microsoftov nakup Githuba pozitivna novica. Podjetje je že dlje časa v povsem prijateljskih odnosih z odprto kodo, saj so celo odprli PowerShell, Visual Studio in JavaScript v Edgeu. Bodo pa seveda vedno tudi takšni, ki zaradi prevzema iščejo alternative, denimo Gitlab.