Tesla Model 3 na preizkusu najvarnejši avtomobil vseh časov

Matej Huš

10. okt 2018 ob 01:07:30

Tesla ima že mogoče težave s proizvodnimi kapacitetami in spoštovanjem rokov, a na varnostnih preizkusih so njena vozila vedno v samem vrhu. Ameriška NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je novemu Modelu 3 podelila najboljšo oceno v zgodovini preizkusov. Avtomobil je v vseh kategorijah in podkategorijah dobil pet zvezdic, prav tako pa je dosegel najnižjo možno vrednost pri oceni verjetnosti poškodb potnikov - manj kot 6 odstotkov. Od leta 2011 so na prvih treh mestih te lestvice Model 3, Model S in Model X.

Omenjeni rezultat velja za varianto Model 3 Long Range Rear-Wheel Drive, a v podjetju pričakujejo, da bodo tudi ostale variante enako varne. Razlog za posebej dober rezultat pri prevračanju je nizko težišče vozila, kar Tesla dosegla s shranjevanjem baterijskega paketa na dno karoserije. Dobro so oblikovane tudi zmečkljive cone, zaradi česar so potniki v tem vozilu varnejši kakor v ostalih. Tesla ob tem poudarja, da ima vozilo tudi precej elektronske pameti, ki zvišuje varnost, a je testi NCAP ne merijo.

V Tesli so izračunali, da so njena vozila ob vklopljenem avtopilotu (ki to ni!) v nesreči udeležene v povprečju vsakih 5,38 milijona kilometra, kar je sedemkrat bolje od povprečnega rezultata. Vseeno pa se ljudje ne smejo zanašati na avtopilota, ki je le asistenčni sistem. V preteklosti so se ljudje že smrtno ponesrečili, ker niso gledali na cesto, temveč so vožnjo zaupali avtomobilu.