Samsung dobil pričakovanega šefa

Matej Huš

28. okt 2022 ob 23:38:58

Dedič imperija Samsung Lee Jae-yong je v četrtek prevzel vodenje podjetja, zatem ko je bil avgusta pomiloščen. Zaradi korupcije je bil obsojen na 18-mesečno zaporno kazen, a so ga že kmalu pogojno izpustili, nato pa še pomilostili. Sedaj je prevzel najvišjo funkcijo v podjetju, ki je bila nezasedena od leta 2020, ko je umrl njegov oče Lee Kun-hee. Lee Jae-yong je sicer podjetje vodil kot podpredsednik že vrsto let, zato je njegovo imenovanje v praktičnem smislu zgolj formalnost. Lee Kun-hee, dasiravno formalno predsednik, podjetja že od kapi leta 2014 ni mogel voditi.

Samsung je najpomembnejše podjetje v Južni Koreji, ki v dobrih časih ustvaril tudi petino bruto družbenega proizvoda. Zaradi njegovega pomena in vplivnosti predsednika ga često imenujejo kar Republika Samsung. Ob tem velja poudariti, da je Samsung že desetletja vpet v korupcijske afere v državi, ki segajo do najvišjih političnih funkcij.

Lee Jae-yong ni bil prvi vodja Samsunga, ki je bil obsojen. Ko je bil pogojno izpuščen iz zapora, ni mogel prevzeti vodenja podjetja niti se v njem zaposliti, a se je to s pomilostitvijo popravilo. Njegov oče je bil že leta 1996 obsojen zaradi korupcije in leta 2009 zaradi davčne utaje, a je bil v obeh primerih pomiloščen, še preden bi stopil v zapor.