Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov

Matej Huš

6. okt 2018 ob 10:20:58

Interni Applovi dokumenti, ki so jih pridobili na Motherboardu in MacRumors, kažejo, da je Apple v novih računalnikih de facto onemogočil samostojno popravljanje ali menjanje komponent. Vsi računalniki, ki imajo varnostni čip T2, torej novi modeli iMac Pro in 2018 MacBook Pro, morajo po vsaki spremembi konfiguracije ali menjavi komponent pognati poseben diagnostičen program, ki ga imajo le Applovi pooblaščeni zastopniki.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo po zamenjavi komponent treba pognati AST 2 System Configuration, sicer računalnik ne bo deloval. Za MacBook Pro bo to nujno pri zamenjavi zaslona, matične plošče, TouchID-ja ali zgornjega dela ohišja (vključno s tipkovnico in trackpadom). Za iMac Pro bo treba program pognati po menjavi matične plošče ali flasha.

Čip T2 zna marsikaj, saj prinaša Secure Enclave, hrani ključe za šifriranje vsebine na SSD, podatke za TouchID, omogoča varni zagon ter preprečuje zagon računalnika z nepooblaščenimi spremembami. Sprva so ti varnostni mehanizmi prispeli v iPhone, sedaj pa jih imajo tudi prenosni računalniki.

Apple ne prvo ne edino podjetje, ki na tak način priklepa uporabnike na lasten servis. Proizvajalec traktorjev John Deere je na podoben način zaklenil svoje stroje, zato so kmetje začeli uporabljati ukrajinski pohekan firmware, s katerim so lahko zagnali tudi popravljene traktorje. Glavni problem ni bila le visoka cena popravil, temveč predvsem dolg odzivni čas pooblaščenih serviserjev, kar ima v kmetijstvu zelo resne posledice. Tudi zaradi tega v nekaterih ameriških zveznih državah pripravljajo zakonodajo, ki ob uzakonila pravico do popravila, po kateri bodo morali proizvajalci poskrbeti, da bodo orodja, rezervni deli, navodila in ustrezna programska oprema dostopni.