Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Matej Huš

17. sep 2018 ob 18:59:00

Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15 evrov), vse skupaj pa je bistveno hitrejše od štetja drobiža. Pomemben faktor pa je seveda tudi razširjenost ustreznih terminalov in moderne kartice, saj danes praktično vse banke izdajajo brezstične kartice. Mastercard predvideva, da bodo do leta 2020 vsi plačilni terminali v Evropi podpirali brezstične kartice.

Mastercard ugotavlja, da se tudi majhni zneski čedalje pogosteje poravnavajo s karticami, čemur so se trgovci v preteklosti upirali. Tudi razmah Google Pay, Apple Pay ipd. je pripomogel k temu. Eno skrajnost predstavljajo Švedi, kjer količina gotovine v obtoku že desetletje pada in predstavlja le še 600 evrov na osebo, druga skrajnost pa so Nemci, kjer so gotovinska plačila še vedno zelo priljubljena.