Zaradi prestopnega dne računalniški hrošč ohromil bencinske črpalke na Novi Zelandiji

Matej Huš

29. feb 2024 ob 22:06:33

O računalniških zmedi zaradi datuma smo nazadnje resneje pisali pred četrt stoletja, ko je strah pred hroščem tisočletja domala ohromil svet, na koncu pa se na silvestrovo konec leta 1999 ni zgodilo nič. Precej manj radikalen datum je 29. februar, ki napoči vsako četrto leto, a tudi ta se računalnikom lahko zatakne. Na Novi Zelandiji danes skoraj pol dneva niso mogli točiti goriva na samopostrežnih bencinskih črpalkah, ker so odpovedali plačilni terminali. Razlog je bil - datum.

Ni še povsem jasno, kaj se je zgodilo, poznamo pa anamnezo. Vsi bencinski servisi, ki so uporabljali plačilne terminale podjetja Invenco, so obstali. Plačevati je bilo možno zgolj na servisih, kjer so imeli tudi človeškega trgovca ali kjer so uporabljali opremo drugega proizvajalca. Izvršni direktor Invenca John Scott je potrdil, da so imeli težave z delovanjem in da so morali urgentno izdati popravek programske opreme, o podrobnostih pa ni povedal nič.

Težave so trajale približno 10 ur, začele pa so se zgodaj zjutraj. Zadnje bencinske črpalke so začele delovati šele ob 19.00 po lokalnem času. Uradno še ni potrjeno, da je hrošča povzročil 29. februar, a vse kaže v to smer. Prizadeti prodajalci goriva sedaj čakajo poročilo ponudnika plačilne opreme. To so posodobili lani, a očitno ni bila prilagojena na prestopna leta. V drugih državah Invenco težav ni imel.