NLB podprl Google Pay

Matej Huš

15. jun 2023 ob 20:59:39

Včeraj so uporabniki NLB-jeve mobilne plačilne storitve NLB Pay dobili možnost "nadgradnje" na Google Pay. NLB Pay je začela uporabljati Googlovo tehnologijo digitalizacije (tokenization) plačilnih kartic, zato je odslej možno brezstično plačevanje brez vnosa PIN-a in neposredno dodajanje plačilnih kartic v Google Pay. A pred spremembo berite dalje.

Dosedanja raba NLB Pay je obravnavale digitalne kartice enako kot fizične, vključno s pogoji plačevanja in zahtevami, kdaj je treba vnesti PIN in podobno. To je med drugim pomenilo, da so bili brez PIN-a nakupi do 50 evrov, vsakih sedem plačil pa je bilo treba PIN spet vnesti. Sedaj so kartice - Visa in Mastercard - lahko digitalizirane po Googlovem postopku. S tem se preverjanje pristnosti delegira telefonskemu aparatu in ne več terminalu, zato odpade vnašanje PIN-a. Telefon bo istovetnost uporabnika preverjal na primer s prstnim odtisom - če bo telefon odklenjen, bo plačilo sprovedeno.

Uporabniki se lahko odločijo, ali bodo uporabljali NLB Pay ali Google Pay. Privzeto ostaja to NLB Pay, ki ima tudi več funkcij. V tej aplikaciji lahko med drugim spreminjamo PIN, določimo načine uporabe posamezne kartice, jo zaklenemo in podobno. Vse to v Google Pay odpade, izbira pa je za zdaj nepovratna. Uporabniki Applovih naprav pa bodo morali po napovedih banke počakati do konca leta.