Windows 7 dobil dodatna tri leta razširjene plačljive podpore

Matej Huš

9. sep 2018 ob 12:21:39

Osnovna podpora (mainstream support) za Windows 7 se je iztekla januarja 2015 in dotlej je Microsoft ponujal varnostne popravke, dograditve funkcionalnosti, spremembe dizajna, nove lastnosti itd. Sedaj je Windows 7 v fazi podaljšane podpore (extended support), ko Microsoft ponuja le še varnostne popravke in tuintam odpravo kakšnega hrošča. Ta faza bi se morala končati januarja 2020, a je Microsoft sporočil, da bo ponudil dodatna tri leta plačljive podpore. Windows 7 bo torej na smetišče zgodovine romal januarja 2023.

To ni tako presenetljiva odločitev, saj je bil Microsoft v podobno zapletenem položaju že v preteklosti. Windows 7 je še vedno najpriljubljenejši operacijski sistem za namizne računalnike, ki teče na okrog 45 odstotkih naprav. Na drugem mestu je Windows 10, ki ima približno tretjinski delež. Do leta 2020 se bo seveda delež uporabnikov Windows 7 zmanjševal, zlasti pri domačih uporabnikih, medtem ko podjetja pogosto ne morejo migrirati tako hitro.

Z Windows XP je bilo še huje. Aprila 2014 se je uradno končala podpora za Windows XP, uporabniki pa so hitro našli trik, ki je nekoliko podaljšal prejemanje popravkov. Toda Microsoft je kljub temu prelomil besedo in še trikrat, nazadnje junija lani, izdal popravke za Windows XP. Ker je imel operacijski sistem toliko uporabnikov, hkrati pa so se širili virusi, ki so povzročali veliko škode (npr. WannaCry), so v Redmondu načela postavili v kot in luknjo zakrpali.

Tudi zato je bilo pravzaprav logično, da bo Windows 7 še dolgo časa z nami. Po letu 2020 bodo na voljo tako imenovani ESU (Extended Security Updates), ki bodo plačljivi in bodo vsako leto dražji. Za Windows XP je Microsoft prav tako ponujal ESU, a so jih dobili le institucionalni uporabniki, ki so Microsoftu dokazali načrte za nadgradnjo. To pot bo ESU del Volume Licensing Unita in bo na voljo kot običajen izdelek, torej ne bo treba dokazovati utemeljenih razlogov.